Strona główna >>
Dania główne >>
Przekąski Kalafior w cieście pomidorowym
Czas 25 minut
Porcji 4
Kcal kalorii
Trudność łatwe
Koszt: do 10 zł
Składniki:
1 kalafior
3 jajka
150 ml mleka
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
kilka łyżek mąki pszennej
łyżka suszonych pomidorów
łyżeczka soli
łyżeczka pieprzu ziołowego
Do gotowania:
2 litry wody
łyżka cukru
łyżka soli
Do smażenia : 1 litr oleju rzepakowego
Kalafior w cieście pomidorowym - sposób wykonania:
Kalafior smażony w cieście pomidorowym to świetna przystawka na imprezę lub lekką kolację. Szybko się przyrządza i rewelacyjnie smakuje.
Kalafior myjemy i dzielimy na małe jedno-kęsowe różyczki. W garnku gotujemy wodę, solimy ją i oprószamy cukrem.
Wrzucamy różyczki kalafiora i obgotowujemy przez 2-3 minuty. Różyczki odcedzamy i osuszamy papierowym ręcznikiem.
W misce roztrzepujemy jajka z mlekiem, koncentratem i przyprawami. Dosypujemy stopniowo kilka łyżek mąki i mieszamy, aż ciasto będzie konsystencji gęstej śmietany.
W garnku rozgrzewamy olej. Różyczki kalafiora zanurzamy w cieście i po ocieknięciu wrzucamy na gorący olej. Kawałki kalafiora muszą pływać swobodnie, więc nie wrzucajmy ich za dużo od razu. Smażymy kilka minut aż ciasto się zarumieni. Usmażone kładziemy na ręcznik papierowy w celu pozbycia się tłuszczu.
Kalafior smażony w cieście pomidorowym podajemy na gorąco z ulubionym dipem np sosem czosnkowym.
Prześlij przepis ~Gosc | 29-12-16 | Czytano: 2204 razy | komentarzy [0]
0 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Kalafior w cieście pomidorowym prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują