Strona główna >> Pozostałe >> Przepisy Ewy Wachowicz

Kapuśniaczki mojej babci

Czas 65 minut Porcji 6 Kcal kalorii Trudność średnie Koszt: do 10 zł

Składniki:

1 kg mąki
0,5 litra mleka
2 dag drożdży
2 żółtka
4 dag masła
szczypta soli
szczypta cukru

Farsz:
1 kg kapusty kiszonej
1 cebula
olej
sól, pieprz

Kapuśniaczki mojej babci - sposób wykonania:

Z drożdży robimy zaczyn : drożdże rozkruszamy, posypujemy szczyptą cukru, dajemy łyżkę ciepłego (nie gorącego) mleka oraz łyżeczkę mąki i szczyptę soli. Odstawiamy w ciepłe miejsce.
Gdy rozczyn ruszy (podrośnie)dodajemy pozostałe składniki : resztę mąki, mleka oraz żółtka, roztopione i ostudzone masło, mieszamy przez 3 minuty aby dobrze wyrobić ciasto.
Cebulę obieramy, szklimy na oleju, kapustę drobniej kroimy, gotujemy kilka minut, odciskamy, dodajemy do cebuli, chwilkę smażymy, doprawiamy. Przykrywamy.
Ciasto wałkujemy, tniemy na prostokąty 10x15 cm, na każdy nakładamy farsz. Zwijamy w wałeczki, układamy na wysmarowanej tłuszczem blaszce. Gdy podrosną wstawiamy do nagrzanego (200 stopni) piekarnika i pieczemy 20 minut. Przed pieczeniem można posmarować żółtkiem i posypać kminkiem.


Prześlij przepis

asieńka | 18-12-10 | Czytano: 71604 razy | komentarzy [9]
Kapuśniaczki mojej babci komentarz



Opinie i komentarze na temat Kapuśniaczki mojej babci kwestia smaku i gustu internautów. Przeczytaj

9 komentarzy

Posiadasz sprzwdzony przepis na Kapuśniaczki mojej babci prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują
Autor
Ewa Wachowicz
2010-12-18 10:36

ma super przepisy. Zrobię tę zupę na wigilię. Dziękuję i pozdrawiam.

Autor
patelnia
2011-03-17 12:09

Nie będzie to komentarz, ale pytanie. Wiem,że nie może Pani polecić żadnej marki, ale proszę podać choć rodzaj dobrej patelni.

Autor
witam!
2011-03-17 12:22

mogę oczywiście podać firmę, myślę, że warto wymieniać te godne polecenia. Najlepsza moim zdaniem jest firma Zelmer, w momencie gdy zakupimy patelnię głęboką mamy również dodatkowo rondel), kosztuje do 150 zł (z pokrywką) a więc jest powiedzmy dość droga. Dobrej firmy są też patelnie Olkusza i firmy Tefal (około 50 zł bez przykrywki). Lepiej oczywiście nabyć patelnię z przykrywką, będzie wówczas idealnie dopasowana.
Ważne aby patelnia była teflonowa i nie drastycznie tania ponieważ nie będzie zbyt dobra aczkolwiek patelnia ze sklepu IKEA( nieduża za około 10 zł w promocji) jest tu wyjątkiem - używam od dawna i jak na tą cenę, jest wyjątkowo dobra.

Autor
Gonia24
2011-10-03 13:14

Proszę podac pani Ewo ile tego mleka ma byc w przepisie Pozdrawiam:)

Autor
kapuśniaczki
2011-10-03 13:19

potrzebne nam będzie ni mniej ni więcej tylko 0,5 litra mleka :-).

Autor
Gonia24
2011-10-03 13:32

Dziękuję bardzo jutro zamierzam zrobic więc dam znac czy mi wyszły Pozdrawiam:)

Autor
Zaczyn
2011-10-26 17:02

Witam, mam pytanie odnośnie zaczynu. Ile trzeba dodać mąki ponieważ w przepisie podejrzewam że tego zabrakło. Pozdrawiam

Autor
kapuśniaczki
2011-10-26 17:30

do zaczynu dodajemy łyżeczkę mąki.
Polecam przepis, są pyszne :-)

Autor
ZACZYN!!
2012-01-07 11:03

wyraznie napisane ile mąki do zaczynu,a kiedy dać resztę-CZYTAJ !

Linia tła strony

Dodaj komentarz

Ewa gotuje