Strona główna >>
Warzywa i owoce >>
Przepisy na pyszne sałatki Kapusta zasmażana
Czas 25 minut
Porcji 6
Kcal kalorii
Trudność łatwe
Koszt: do 10 zł
Składniki:
Kiszona
60 dag kapusty kiszonej
kawałek wędzonego żeberka
2 łyżki mąki
2 łyżki masła
sól, pieprz, ewe.odrobina cukru
Świeża biała
60 dag kapusty drobno poszatkowanej
garść rodzynek
2 łyżki masła
pieprz, sól
ew.odrobina octu winnego
Kapusta zasmażana - sposób wykonania:
Kapusta kiszona
Kapustę kroimy drobno, zalewamy gorącą wodą, tyle aby ją przykryć, dodajemy wędzone żeberko (dla aromatu ale nie jest to konieczne), gotujemy do momentu aż kapusta jest miękka. Masło roztapiamy na patelni, zasmażamy na nim mąkę. Do zasmażki dodajemy kapustę z 1/4 szklanki wody z gotowania. Chwilkę zasmażamy doprawiając do smaku wg uznania. Jeśli jest za kwaśna możemy dodać odrobinę cukru.
Kapusta świeża biała
Zasmażamy i przyrządzamy podobnie - jak kiszoną (bez wędzonki), jednak ostatnio dostałam taki oto przepis który okazał się strzałem w dziesiątkę. Kapusta świetnie pasuje do mięsa - np.do żeberek.
Kapustę szatkujemy drobno, zalewamy gorącą wodą aby przykryć, dodajemy masło, rodzynki, gotujemy aż będzie miękka, a woda odparuje a więc nie uzupełniamy ubytków wody.
Po ugotowaniu doprawiamy kapustę wg uznania.
Prześlij przepis mewa80 | 19-10-10 | Czytano: 27211 razy | komentarzy [0]
0 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Kapusta zasmażana prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują