Strona główna >> Warzywa i owoce >> Przepisy na pyszne sałatki

Kapusta zasmażana

Czas 25 minut Porcji 6 Kcal kalorii Trudność łatwe Koszt: do 10 zł

Składniki:

Kiszona
60 dag kapusty kiszonej
kawałek wędzonego żeberka
2 łyżki mąki
2 łyżki masła
sól, pieprz, ewe.odrobina cukru

Świeża biała
60 dag kapusty drobno poszatkowanej
garść rodzynek
2 łyżki masła
pieprz, sól
ew.odrobina octu winnego

Kapusta zasmażana - sposób wykonania:

Kapusta kiszona
Kapustę kroimy drobno, zalewamy gorącą wodą, tyle aby ją przykryć, dodajemy wędzone żeberko (dla aromatu ale nie jest to konieczne), gotujemy do momentu aż kapusta jest miękka. Masło roztapiamy na patelni, zasmażamy na nim mąkę. Do zasmażki dodajemy kapustę z 1/4 szklanki wody z gotowania. Chwilkę zasmażamy doprawiając do smaku wg uznania. Jeśli jest za kwaśna możemy dodać odrobinę cukru.

Kapusta świeża biała
Zasmażamy i przyrządzamy podobnie - jak kiszoną (bez wędzonki), jednak ostatnio dostałam taki oto przepis który okazał się strzałem w dziesiątkę. Kapusta świetnie pasuje do mięsa - np.do żeberek.

Kapustę szatkujemy drobno, zalewamy gorącą wodą aby przykryć, dodajemy masło, rodzynki, gotujemy aż będzie miękka, a woda odparuje a więc nie uzupełniamy ubytków wody.
Po ugotowaniu doprawiamy kapustę wg uznania.


Prześlij przepis

mewa80 | 19-10-10 | Czytano: 27416 razy | komentarzy [0]
Kapusta zasmażana komentarz



Opinie i komentarze na temat Kapusta zasmażana kwestia smaku i gustu internautów. Przeczytaj

0 komentarzy

Posiadasz sprzwdzony przepis na Kapusta zasmażana prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują
Linia tła strony

Dodaj komentarz

Ewa gotuje