Strona główna >>
Kuchnie Świata >>
Grecja Karczochy zapiekane z Serem Feta
Składniki:
ok. 400 g serc karczochów z puszki
100 g sera feta (lub sera koziego)
100 ml oliwy
kilka gałązek świeżych ziół (tymianku, rozmarynu)
2-3 ząbki czosnku
1 świeża ostra papryczka
1 łyżka miodu
sól, pieprz
Karczochy zapiekane z Serem Feta - sposób wykonania:
Oliwę wlać do miseczki, włożyć do niej posiekane zioła, obrane i rozkrojone na pół ząbki czosnku oraz umytą i pokrojoną papryczkę. Przygotowaną oliwę wymieszać z miodem i wymieszać razem z odsączonymi sercami karczochów (można przekroić je na pół.) Doprawić delikatnie solą i posypać zdecydowanie pieprzem. Całość pozostawić na kilka godzin w temperaturze pokojowej. Następnie wyjąć karczochy z marynaty, ułożyć w żaroodpornym naczyniu, a na wierzchu każdego ułożyć porcję sera. Zapiekaj w temp. 220°C, aż ser się stopi i przyrumieni. Na koniec posypać świeżymi ziołami.
Prześlij przepis ~Gosc | 19-05-08 | Czytano: 23730 razy | komentarzy [0]
0 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Karczochy zapiekane z Serem Feta prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują