Strona główna >>
Potrawy z mięsa >>
Wieprzowina Karkówka z kapustą i rodzynkami
Czas 95 minut
Porcji 8
Kcal kalorii
Trudność łatwe
Koszt: do 25 zł
Składniki:
1 kg karkówki (może być również łopatka, żeberka lub schab - choć wg schab jest troszkę za suchy)
1 kg kapusty kiszonej (jeśli jest mocno kwaśna należy ją przepłukać pod bieżącą wodą, na sicie)
10 dag rodzynek
10 dag śliwek
3/4 słoiczka przecieru pomidorowego Pudliszki
1 kostka rosołowa
sól, pieprz
Karkówka z kapustą i rodzynkami - sposób wykonania:
To danie należy do tych, o których się nie zapomina a smak pozostaje w pamięci :) a skoro pozostaje to się chce do niego wrócić. Naprawdę:)
Mięso kroimy w plastry, delikatnie przyprawiamy, po czym obsmażamy na silnym ogniu z obu stron. Kapustę kroimy na drobno, śliwki przekrajamy na pół.
W naczyniu do pieczenia układamy warstwami : kapustę z rodzynkami i śliwkami, i karkówkę (powinno nam wyjść 3 warstwy kapusty i 2 mięsa). Kostkę rosołowa rozpuszczamy w pół litra wody, dodajemy koncentrat, mieszamy. Tak przygotowaną zalewę wylewamy na kapustę z karkówką.
Pieczemy około 1 godziny i 20 minut. przed wyłączeniem najlepiej sprawdzić czy mięso jest miękkie, jeśli nie, musimy je jeszcze podpiec.
Prześlij przepis mewa80 | 17-11-10 | Czytano: 12386 razy | komentarzy [0]
0 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Karkówka z kapustą i rodzynkami prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują