Strona główna >>
Przepisy na swieta >>
Karp pieczony zalewany śmietaną
Składniki:
- Karp wagi około 1 - 1,5 kg
- 1 szklanka 18% śmietany
- 2 łyżki mąki
- 1-2 łyżki masła
- sól, pieprz grubo zmielony
Karp pieczony zalewany śmietaną - sposób wykonania:
Karpia należy posolić go i pozostawiamy na godzinę.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C.
Posypanego mąką karpia, okładamy na wierzchu kawałkami masła i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy go około 30 - 40 minut, polewając powstałym sosem.
Gdy ryba jest już prawie gotowa, polewamy ją śmietaną wymieszaną z mąką. Sos należy doprowadzić do wrzenia. W międzyczasie polewamy rybę spływającym sosem i posypujemy pieprzem.
Gdy śmietana zacznie brązowieć, wyjmujemy karpia z piekarnika.
Prześlij przepis ~Gosc | 19-12-09 | Czytano: 5337 razy | komentarzy [0]
0 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Karp pieczony zalewany śmietaną prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują