Strona główna >> Przepisy na swieta >>

Karp pieczony zalewany śmietaną

Składniki:

- Karp wagi około 1 - 1,5 kg
- 1 szklanka 18% śmietany
- 2 łyżki mąki
- 1-2 łyżki masła
- sól, pieprz grubo zmielony

Karp pieczony zalewany śmietaną - sposób wykonania:

Karpia należy posolić go i pozostawiamy na godzinę.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C.
Posypanego mąką karpia, okładamy na wierzchu kawałkami masła i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy go około 30 - 40 minut, polewając powstałym sosem.
Gdy ryba jest już prawie gotowa, polewamy ją śmietaną wymieszaną z mąką. Sos należy doprowadzić do wrzenia. W międzyczasie polewamy rybę spływającym sosem i posypujemy pieprzem.
Gdy śmietana zacznie brązowieć, wyjmujemy karpia z piekarnika.


Prześlij przepis

~Gosc | 19-12-09 | Czytano: 4774 razy | komentarzy [0]
Karp pieczony zalewany śmietaną komentarz



Opinie i komentarze na temat Karp pieczony zalewany śmietaną kwestia smaku i gustu internautów. Przeczytaj

0 komentarzy

Posiadasz sprzwdzony przepis na Karp pieczony zalewany śmietaną prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują
Linia tła strony

Dodaj komentarz

Ewa gotuje