Strona główna >>
Kuchnie Świata >>
Pozostałe Karp po żydowsku
Składniki:
1 duży Karp (ok. 1,5 kg)
goździki
cytryna
2 średnie cebule
50 g rodzynek sułtańskich
łyżeczka startej skórki z cytryny
1 szklanka jasnego piwa
masło
sól, świeżo mielony pieprz
Karp po żydowsku - sposób wykonania:
Pokrojonego w dzwonki karpia posypujemy pieprzem i zmiażdżonymi goździkami, skrapiamy sokiem z cytryny, odstawiamy na godzinę w chłodne miejsce. Cebulę siekamy i dusimy na maśle. Wlewamy piwo, wkładamy rybę i dusimy pod przykryciem ok. 50 minut. Rodzynki parzymy w gorącej wodzie.
Rondel na ostatnie 10 minut odkrywamy i odparowujemy sos.
Wrzucamy rodzynki i starta skórkę cytryny. Rybę układamy na półmisku i polewamy sosem.
Prześlij przepis ~Gosc | 19-05-08 | Czytano: 22089 razy | komentarzy [0]
0 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Karp po żydowsku prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują