Strona główna >>
Przepisy na swieta >>
Potrawy Wigilijne Karp w śmietanie
Czas 55 minut
Porcji 6
Kcal kalorii
Trudność łatwe
Koszt: do 25 zł
Składniki:
1 niewielki karp
1 cebula
300 g grzybów (najlepiej mrożone prawdziwki chociaż ostatecznie mogą być inne grzyby lub pieczarki)
łyżka masła
1 ząbek czosnku
2 szklanki śmietany
płaska łyżka mąki
sól, pieprz
olej
Karp w śmietanie - sposób wykonania:
Pyszny sposób na wigilijnego karpia, sprawdzony wielokrotnie i zawsze cieszy się dużym powodzeniem.
Karpia (oprawionego) dzielimy na dzwonka i solimy.
Cebule drobno kroimy. Szklimy na tłuszczu, następnie dodajemy posiekany czosnek i pokrojone grzyby. Całość chwilkę dusimy.
Karpia obtaczamy w mące, smażymy z każdej strony. Układamy w naczyniu żaroodpornym.
Na karpia wykładamy podduszoną cebulkę ( z grzybami). Śmietanę doprawiamy sola i pieprzem, zalewamy karpia. Pieczemy 30 minut w 180 stopniach C.
Karpia w śmietanie można podawać bez grzybów i cebuli ale według mnie z tymi dodatkami jest smaczniejszy :-)
Prześlij przepis asieńka | 17-12-10 | Czytano: 25858 razy | komentarzy [0]
0 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Karp w śmietanie prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują