Strona główna >> Przepisy na swieta >> Potrawy Wigilijne

Karp w śmietanie

Czas 55 minut Porcji 6 Kcal kalorii Trudność łatwe Koszt: do 25 zł

Składniki:

1 niewielki karp
1 cebula
300 g grzybów (najlepiej mrożone prawdziwki chociaż ostatecznie mogą być inne grzyby lub pieczarki)
łyżka masła
1 ząbek czosnku
2 szklanki śmietany
płaska łyżka mąki
sól, pieprz
olej

Karp w śmietanie - sposób wykonania:

Pyszny sposób na wigilijnego karpia, sprawdzony wielokrotnie i zawsze cieszy się dużym powodzeniem.
Karpia (oprawionego) dzielimy na dzwonka i solimy.
Cebule drobno kroimy. Szklimy na tłuszczu, następnie dodajemy posiekany czosnek i pokrojone grzyby. Całość chwilkę dusimy.
Karpia obtaczamy w mące, smażymy z każdej strony. Układamy w naczyniu żaroodpornym.
Na karpia wykładamy podduszoną cebulkę ( z grzybami). Śmietanę doprawiamy sola i pieprzem, zalewamy karpia. Pieczemy 30 minut w 180 stopniach C.
Karpia w śmietanie można podawać bez grzybów i cebuli ale według mnie z tymi dodatkami jest smaczniejszy :-)


Prześlij przepis

asieńka | 17-12-10 | Czytano: 26095 razy | komentarzy [0]
Karp w śmietanie komentarz



Opinie i komentarze na temat Karp w śmietanie kwestia smaku i gustu internautów. Przeczytaj

0 komentarzy

Posiadasz sprzwdzony przepis na Karp w śmietanie prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują
Linia tła strony

Dodaj komentarz

Ewa gotuje