Strona główna > > Porady kulinarne

Karp wigilijny i kompot z suszu - tradycyjne przepisy świąteczne

Święta zbliżają się wielkimi krokami, a wraz z nimi tradycyjne potrawy przygotowywane właśnie na tę okazję. Trudno wyobrazić sobie wigilijną kolację bez karpia, a w wielu domach na stole króluje również kompot z suszu. Skąd wziął się zwyczaj robienia właśnie takich dań na ten szczególny wieczór w roku? Jakie są najlepsze przepisy na kompot z suszonych owoców oraz karpia?

Kompot wigilijny – smak i tradycja

Obecnie kompot z suszonych owoców kojarzy nam się tylko z kolacją wigilijną, ale kiedyś był to tradycyjny polski napój, który piło się do obiadów podczas zimowych dni. Sama receptura tego napoju wywodzi się z tradycji Łemków i ma działanie prozdrowotne. Taki kompot ułatwia trawienie po sytej uczcie, a spróbowanie wszystkich dwunastu potraw to naprawdę spore wyzwanie dla układu pokarmowego. Z samym kompotem wiąże się również pewna symbolika - jego zadaniem jest zapewnienie długowieczności temu, kto go pije oraz przyciągnięcie do człowieka dobrych sił, miłości, zdrowia i powodzenia.


Dzieci często nie przepadają za tradycyjnym kompotem wigilijnym, bo jego smak jest dość specyficzny. Dlatego nie warto zmuszać je do picia tego napoju. Jednak dorośli, którzy preferują takie nietypowe smaki, powinni koniecznie chociaż raz w życiu przygotować ten kompot na Wigilię. Spora ilość witamin, minerałów oraz błonnika podziała łagodząco na przepełniony żołądek i wspomoże pracę jelit.


Kompot z suszonych owoców - przepis

Obecnie święta często kojarzą nam się z owocami cytrusowymi takimi jak mandarynki czy pomarańcze. Jednak wiele lat temu stawiało się raczej na lokalne przysmaki, dlatego wigilijny kompot z suszu bazuje na wędzonych, suszonych śliwkach, jabłkach oraz gruszkach. Czasami dodaje się do niego także figi, morele lub rodzynki. Napój nie byłby pełen bez dodatku odpowiednich przypraw - goździków, cynamonu, imbiru, gałki muszkatołowej czy nawet skórki z cytrusów. Nie można też oczywiście zapominać o cukrze, który poprawia smak kompotu i sprawia, że staje się o wiele słodszy. Podczas zabierania się za przygotowanie kompotu warto pamiętać, że jeżeli zalejemy suszone owoce ciepłą wodą i odstawimy na całą noc, a dopiero potem zaczniemy je gotować w tej samej wodzie, to smak gotowego napoju będzie o wiele lepszy.


Zobacz także: Kompot wigilijny z suszu - właściwości i wartość odżywcza


Karp świąteczny - kulinarny symbol Bożego Narodzenia

Karp stał się symbolem Wigilii dopiero w czasach powojennych, a we wcześniejszych latach stawiano na różne ryby słodkowodne np. leszcze, płocie czy liny. Pod koniec lat 40 XX wieku w Polsce spopularyzowano hasło: „Karp na każdym wigilijnym polskim stole!” i wiele osób trzyma się tej tradycji do dnia dzisiejszego. Podczas tej wyjątkowej kolacji w polskich domach pojawiają się również inne ryby np. śledzie, mintaje czy dorsze, ale to właśnie mięso karpia stało się najpopularniejsze. Dlatego nikogo nie dziwi fakt, że przed świętami trzeba ustawiać się w kolejce po zakup wigilijnego przysmaku. Inną tradycją związaną z tą rybą jest zakup żywych zwierząt, które oprawia się samodzielnie w domu. Na szczęście z roku na rok coraz więcej osób stawia na kupowanie już gotowego mięsa i odrzuca zwyczaj przynoszenia do domu żywych ryb. Te szybko następujące zmiany są nie tylko wygodniejsze dla ludzi (gotowe mięso o wiele szybciej można przygotować), ale przede wszystkim minimalizują cierpienie zwierząt.





Jak przygotować karpia na Wigilię – przepis


Najbardziej znanym sposobem na przygotowanie karpia na Wigilię jest usmażenie go w panierce. Istnieje również sporo wariantów tej potrawy. Jednym ze sposobów na odświeżenie tego dania jest przygotowanie smakowej panierki np. ziołowej lub z dodatkiem migdałów. Można też zrobić rybę w sposób tradycyjny, ale serwować ją z dodatkiem smażonych pieczarek czy podsmażanej cebulki. Karp smażony w panierce wcale nie musi być nudny czy przewidywalny!


Zobacz także: Świąteczne przepisy: karp smażony


Klasykiem jest karp w galarecie. Samą zaprawę można przygotować w klasyczny sposób albo w nieco bardziej fantazyjny np. dodając do galarety białego wina. Świetnym pomysłem jest również zapiekana ryba. Karp doskonale sprawdzi się z dodatkiem sosu w naczyniu żaroodpornym lub pieczony na papierze do pieczenia. Jeśli podstawimy na tę drugą opcję, to dzwonki ryby wystarczy tylko natrzeć przyprawami, skropić odrobiną soku z cytryny oraz do każdego kawałka włożyć zwiniętą gałązkę pietruszki. Po zapieczeniu taki karp będzie aromatyczny, a tłuszcz zgromadzony pod skórą pięknie się wytopi. Jeżeli chcemy postawić na coś bardziej fantazyjnego, to powinna posmakować nam ryba z dodatkiem masła, imbiru, miodu oraz płatków migdałów, które po zapieczeniu stworzą chrupiącą skorupkę. Wielbiciele sera mogą pokusić się o zrobienie serowo-śmietanowego sosu, który również smakowicie zapiecze się w piekarniku. Możliwości jest całe mnóstwo!

Artykuł partnerski




~Gosc | Czytano 863 razy | 22-12-2020 |



Ewa gotuje