Strona główna >>
Desery >>
Ciasta Karpatka
Czas 65 minut
Porcji 6
Kcal kalorii
Trudność średnie
Koszt: do 25 zł
Składniki:
Ciasto:
5 jajek
1 szklanka wody
1 szklanka mąki
pół kostki masła
szczypta soli
Krem:
1 budyń śmietankowy
1 szklanka mleka
3 łyżki cukru
1 żółtko
pół kostki masła
Karpatka - sposób wykonania:
Przepis na karpatkę jest dość prosty, możemy zatem zrobić to ciasto sami.
Szklankę wody gotujemy z masłem i szczyptą soli, do wrzątku wsypujemy mąkę i bez zdejmowania z ognia (malutki płomień) mieszamy aż ciasto stanie się przezroczyste i jednolite. Garnek zdejmujemy z ognia, studzimy następnie ubijając dodajemy po jednym jajku. Ciasto rozsmarowujemy na dwóch prostokątnych blachach i pieczemy po 15-20 minut każde w 220 stopniach C.
Krem : ze szklanki mleka gotujemy budyń (zgodnie z instrukcją na opakowaniu). Masło ucieramy z cukrem i żółtkiem , dodajemy (wciąż ucierając) po łyżce budyniu. Gotowym kremem przekładamy ciasto. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem!
Prześlij przepis ~Gosc | 01-09-10 | Czytano: 58894 razy | komentarzy [0]
0 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Karpatka prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują