Strona główna >> Warzywa i owoce >> Przetwory z warzyw

Ketchup domowy

Czas 180 minut Porcji 6 Kcal kalorii Trudność łatwe Koszt: do 10 zł

Składniki:

2,5 kg pomidorów (dojrzałych)
2 cebule
pół szklanki octu
200 g cukru

przyprawy:
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka papryki mielonej
pieprz, pieprz cayenne (po szczypcie, dwie w zależności czy wolimy keczup pikantny czy bardziej łagodny)
2 łyżki musztardy stołowej
5 ziarenek ziela angielskiego
5 liści laurowych

Ketchup domowy - sposób wykonania:

Zdrowy pomidorowy :) super keczup własnej roboty, bez konserwantów :)
Pomidory myjemy, sparzamy, obieramy ze skórki, kroimy, cebulę również kroimy drobno.
Pomidory i cebulę gotujemy razem aż zmiękną (zrobi się papka). Następnie przecieramy przez sitko i ponownie gotujemy z pozostałymi dodatkami aż zgęstnieje do konsystencji keczupu ze sklepu.

Gorący keczup przekładamy (przed przełożeniem możemy usunąć z sosu ziele angielskie i liść laurowy gdyż ich aromat już przeszedł do keczupu) do wyparzonych słoiczków, odwracamy do góry dnem, nie pasteryzujemy.
Czas przygotowania wynosi około 4 godzin - ale warto :)
Polecamy poradnik: zasady pasteryzacji przetworów


Prześlij przepis

mewa80 | 29-07-10 | Czytano: 102766 razy | komentarzy [2]
Ketchup domowy komentarz



Opinie i komentarze na temat Ketchup domowy kwestia smaku i gustu internautów. Przeczytaj

2 komentarzy

Posiadasz sprzwdzony przepis na Ketchup domowy prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują
Autor
Tytul
2011-07-29 18:59

Proces przygotowywania nie musi trwać aż 4 godziny! Trwa tak długo - i ogranicza się do odparowania wody. Aby rzecz uprościć, należy obrane, poćwiartowane czy jakoś tam podzielone pomidory, trochę posolone dla konserwacji, zostawić w chłodzie - nawet na noc, gdy ma się zimną piwnicę, jeśli nie, to na jakiś czas w innym spokojnym chłodnym miejscu (może być wanna z zimną wodą). Zobaczymy, że "gąszcz" opadł, a na wierzchu jest całkiem spora ilość różowawej wody. Tę wodę ostrożnie zlewamy (pyszna do picia i zdrowa, więc nie do kanału ;). Gąszcz do gara i zaczynamy gotowanie ketchupu.
Powie ktoś: i tak trzeba czekać, aż to się ustoi. No nie całkiem: w nocy albo śpimy, albo mamy inne zajęcia ;), a jeśli odstawiamy za dnia, to w tym czasie możemy coś ciekawszego robić, niż stać nad garem i mieszać, wdychając parę. I denerwując się, czy już się zaczyna przypalać, czy może za chwilę, gdy odejdę od kuchni na moment.
pozdrawiam i życzę sukcesów.
Barbara z Włocławka słynnego ketchupem

Autor
Jola gotuje
2020-09-23 8:34

Barbaro, Twój pomysł na oddzielenie płynnej warstwy soku od miąższu ciekawy i na pewno skraca czas gotowania. Co do czasu przygotowywania to zamieszanie od czasu do czasu nie jest czymś niewdzięcznym jak ktoś jak ja lubi gotować. Do tego dochodzi noszenie ciężkiego gara między kuchnia a piwnicą. To już wolę tradycyjnie przyrządzić keczup.

Zastanawia mnie też smak keczupu gotowanego jak w przepisie przez 4 godziny i krócej bez wody w pulpie pomidorowej. Są potrawy jak bigos, które szlachetnieją pod wpływem czasu gotowania :-)

Linia tła strony

Dodaj komentarz

Ewa gotuje