Strona główna >> Warzywa i owoce >> Przetwory z warzyw

Ketchup domowy

Czas 180 minut Porcji 6 Trudność łatwe Koszt: do 10 zł

Składniki:

2,5 kg pomidorów (dojrzałych)
2 cebule
pół szklanki octu
200 g cukru

przyprawy:
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka papryki mielonej
pieprz, pieprz cayenne (po szczypcie, dwie w zależności czy wolimy keczup pikantny czy bardziej łagodny)
2 łyżki musztardy stołowej
5 ziarenek ziela angielskiego
5 liści laurowych

Ketchup domowy - sposób wykonania:

Zdrowy pomidorowy :) super keczup własnej roboty, bez konserwantów :)
Pomidory myjemy, sparzamy, obieramy ze skórki, kroimy, cebulę również kroimy drobno.
Pomidory i cebulę gotujemy razem aż zmiękną (zrobi się papka). Następnie przecieramy przez sitko i ponownie gotujemy z pozostałymi dodatkami aż zgęstnieje do konsystencji keczupu ze sklepu.

Gorący keczup przekładamy (przed przełożeniem możemy usunąć z sosu ziele angielskie i liść laurowy gdyż ich aromat już przeszedł do keczupu) do wyparzonych słoiczków, odwracamy do góry dnem, nie pasteryzujemy.
Czas przygotowania wynosi około 4 godzin - ale warto :)
Polecamy poradnik: zasady pasteryzacji przetworów


Poleć przepis znajomemu

mewa80 | 29-07-10 | Czytano: 100048 razy | komentarzy [1]
Ketchup domowy komentarz



1 komentarzy

Autor
Tytul
2011-07-29 18:59

Proces przygotowywania nie musi trwać aż 4 godziny! Trwa tak długo - i ogranicza się do odparowania wody. Aby rzecz uprościć, należy obrane, poćwiartowane czy jakoś tam podzielone pomidory, trochę posolone dla konserwacji, zostawić w chłodzie - nawet na noc, gdy ma się zimną piwnicę, jeśli nie, to na jakiś czas w innym spokojnym chłodnym miejscu (może być wanna z zimną wodą). Zobaczymy, że "gąszcz" opadł, a na wierzchu jest całkiem spora ilość różowawej wody. Tę wodę ostrożnie zlewamy (pyszna do picia i zdrowa, więc nie do kanału ;). Gąszcz do gara i zaczynamy gotowanie ketchupu.
Powie ktoś: i tak trzeba czekać, aż to się ustoi. No nie całkiem: w nocy albo śpimy, albo mamy inne zajęcia ;), a jeśli odstawiamy za dnia, to w tym czasie możemy coś ciekawszego robić, niż stać nad garem i mieszać, wdychając parę. I denerwując się, czy już się zaczyna przypalać, czy może za chwilę, gdy odejdę od kuchni na moment.
pozdrawiam i życzę sukcesów.
Barbara z Włocławka słynnego ketchupem

Linia tła strony

Dodaj komentarz