Strona główna >> Desery >> Ciasta

Kilimandżaro

Czas 75 minut Porcji 4 Kcal kalorii Trudność łatwe Koszt: do 25 zł

Składniki:

Biszkopt:
8 jaj
20 dag cukru
7 łyżek mąki
3 łyżki kakao
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Masa jabłkowa:
1 kg jabłek (około 5 sztuk)- w wersji oryginalnej ale mogą być inne owoce
2 galaretki pomarańczowe
troszkę masła

Masa budyniowa:
pół litra mleka
pół szklanki cukru
2 żółtka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
kostka masła

Kilimandżaro - sposób wykonania:

Polecam pyszne Ciasto Kilimandżaro. Biszkopt:
Z białek ubijamy pianę, dodajemy cukier, chwilkę ubijamy następnie dodajemy żółtka. Mieszamy. Dodajemy mąkę (przesianą ) wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao - składniki suche mieszamy delikatnie, za pomocą łyżki. Ciasto wylewamy na blachę, pieczemy około 40 minut w 160-180 stopniach. Najlepiej sprawdzać, biszkopt jest gotowy gdy brzegi odstają od formy.

Jabłka obieramy, tarujemy na grubych oczkach. Smażymy na łyżce masła, po chwili dodajemy suche galaretki. Studzimy.

Masa budyniowa.
W szklance mleka należy rozmieszać mąki, żółtka, resztę mleka zagotować z cukrem. Do gotującego się mleka wlewamy mleko z mąkami. Gotujemy chwilkę mieszając aż masa zgęstnieje.
Masło ucieramy, dodajemy po łyżce masła, wciąż ucierając, do jego wyczerpania.

Wystudzony biszkopt przekrajmy. Na jedną polowe - spód biszkoptowy kładziemy masę z galaretkami i jabłkami, na to masę budyniową, ciasto przykrywamy drugim biszkoptem i polewamy polewą.

Dla mnie osobiście nazwa ciasta kojarzy się z biała polewą lub ciemna i ciasto posypane wiórkami(gotowa do kupienia w sklepie) ale ta kwestia jest dowolna:).
Ciasto możemy zrobić również np. z wiśniami (foto).


Prześlij przepis

asieńka | 01-12-10 | Czytano: 67044 razy | komentarzy [3]
Kilimandżaro komentarz



Opinie i komentarze na temat Kilimandżaro kwestia smaku i gustu internautów. Przeczytaj

3 komentarzy

Posiadasz sprzwdzony przepis na Kilimandżaro prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują
Autor
Tytul
2012-01-31 13:03

suche galareki ? ale juz rozrobione czy sam ten proszek ?

Autor
suche galaretki
2012-01-31 14:27

dokladnie... tez nie rozumiem wyrazenia "suche galaretki".. prosze o wyjasnienie.

Autor
kilimandżaro
2012-01-31 14:49

suche galaretki a więc prosto z opakowania bez rozrabiania z wodą

Linia tła strony

Dodaj komentarz

Ewa gotuje