Strona główna >>
Desery >>
Ciasta Kilimandżaro
Czas 75 minut
Porcji 4
Kcal kalorii
Trudność łatwe
Koszt: do 25 zł
Składniki:
Biszkopt:
8 jaj
20 dag cukru
7 łyżek mąki
3 łyżki kakao
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Masa jabłkowa:
1 kg jabłek (około 5 sztuk)- w wersji oryginalnej ale mogą być inne owoce
2 galaretki pomarańczowe
troszkę masła
Masa budyniowa:
pół litra mleka
pół szklanki cukru
2 żółtka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
kostka masła
Kilimandżaro - sposób wykonania:
Polecam pyszne Ciasto Kilimandżaro. Biszkopt:
Z białek ubijamy pianę, dodajemy cukier, chwilkę ubijamy następnie dodajemy żółtka. Mieszamy. Dodajemy mąkę (przesianą ) wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao - składniki suche mieszamy delikatnie, za pomocą łyżki. Ciasto wylewamy na blachę, pieczemy około 40 minut w 160-180 stopniach. Najlepiej sprawdzać, biszkopt jest gotowy gdy brzegi odstają od formy.
Jabłka obieramy, tarujemy na grubych oczkach. Smażymy na łyżce masła, po chwili dodajemy suche galaretki. Studzimy.
Masa budyniowa.
W szklance mleka należy rozmieszać mąki, żółtka, resztę mleka zagotować z cukrem. Do gotującego się mleka wlewamy mleko z mąkami. Gotujemy chwilkę mieszając aż masa zgęstnieje.
Masło ucieramy, dodajemy po łyżce masła, wciąż ucierając, do jego wyczerpania.
Wystudzony biszkopt przekrajmy. Na jedną polowe - spód biszkoptowy kładziemy masę z galaretkami i jabłkami, na to masę budyniową, ciasto przykrywamy drugim biszkoptem i polewamy polewą.
Dla mnie osobiście nazwa ciasta kojarzy się z biała polewą lub ciemna i ciasto posypane wiórkami(gotowa do kupienia w sklepie) ale ta kwestia jest dowolna:).
Ciasto możemy zrobić również np. z wiśniami (foto).
Prześlij przepis asieńka | 01-12-10 | Czytano: 67174 razy | komentarzy [3]
3 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Kilimandżaro prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują