Strona główna >>
Dania główne >>
Dla dzieci Kisiel z żurawiny
Czas 25 minut
Porcji 1
Kcal kalorii
Trudność łatwe
Koszt: do 10 zł
Składniki:
- 15 dkg żurawiny
- 15 dkg cukru
- 3 szklanki wody
- 3 dkg mąki
Kisiel z żurawiny - sposób wykonania:
Żurawinę przebieramy, płuczemy pod bieżącą wodą. Po osączeniu przecieramy ją na tarce lub sicie. Powstałą miazgę zalewamy wrzącą wodą, zagotowujemy, odcedzamy i słodzimy.
W małej ilości wody rozprowadzamy mąkę i wlewamy do przecedzonego wywaru z żurawin. Zagotowujemy mieszając, aż uzyskamy odpowiednią konsystencję.
Gorący kisiel podajemy do ostudzonych w zimnej wodzie salaterek.
Prześlij przepis Kamiś | 02-08-10 | Czytano: 4575 razy | komentarzy [0]
0 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Kisiel z żurawiny prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują