Strona główna >>
Desery >>
Ciasta Klasztorna chata
Czas 45 minut
Porcji 6
Kcal kalorii
Trudność łatwe
Koszt: do 10 zł
Składniki:
2 szklanki mąki
1,5 i szklanki cukru
pół szklanki śmietany 18%
100 g masła
1/4 łyżeczki sody
pół litra śmietany 30%
wydrylowane wiśnie z kompotu
strata czekolada
Klasztorna chata - sposób wykonania:
Mąkę mieszamy z sodą, śmietaną, masłem i połową porcji cukru. Zagniatamy ciasto. Wkładamy je na 30 minut do lodówki. Następnie dzielimy je na 6 równych porcji. Każdą porcję wałkujemy na cienkie placki a na każdym układamy wiśnie z kompotu, zwijamy w rulon. Gdy uzyskamy już 6 wałeczków równej długości układamy je blaszce wyścielonej papierem do pieczenia i pieczemy 20 minut w 180 stopniach.
Gotowe wałeczki studzimy. Śmietanę ubijamy z pozostałym cukrem na sztywno. Układamy ostudzone wałeczki - 3 na spód, smarujemy je śmietaną bitą, następnie dwa wałeczki (piętrowo) które również smarujemy śmietaną i na sam wierzch jedną. Całe ciasto smarujemy śmietaną, posypujemy starowaną czekoladą.
Przepis z gazetki Prześlij Przepis, ciasto jest bardzo ciekawe wizualnie i bardzo smaczne a najlepsze na drugi dzień.
Prześlij przepis asieńka | 20-02-11 | Czytano: 36526 razy | komentarzy [0]
0 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Klasztorna chata prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują