Strona główna >> Dania mączne >> Makarony

Kluski kładzione

Czas 15 minut Porcji 4 Trudność łatwe Koszt: do 10 zł

Składniki:

3 szklanki mąki
2 jajka
pół szklanki mleka lub wody
sól
łyżka masła

Kluski kładzione - sposób wykonania:

Kluseczki są wyśmienite w roli zupy mlecznej ale również można stosować je do praktycznie każdej zupy a także do gulaszu i mięs z sosem lub okraszone tylko skwarkami .

Do mąki dodajemy rozmieszane w mleku jajka i sól oraz masło. Dokładnie mieszamy ciasto aby było puszyste i gładkie. Natychmiast po przygotowaniu ciasta gotujemy je. Łyżką maczaną we wrzątku formujemy kluseczki i kładziemy je na wrzącą, posolona wodę z dodatkiem oliwy.

Gotujemy 8 minut, po czym przecedzamy przez sito i przelewamy wrzącą wodą.


Poleć przepis znajomemu

~Gosc | 28-05-10 | Czytano: 10190 razy | komentarzy [0]
Kluski kładzione komentarz



0 komentarzy

Linia tła strony

Dodaj komentarz

Ciasta ewa gotuje