Strona główna >> Dania mączne >> Pierogi

Kluski śląskie z sosem pieczarkowym

Czas 65 minut Porcji 4 Kcal kalorii Trudność łatwe Koszt: do 25 zł

Składniki:

1,5 kg ziemniaków
mąka ziemniaczana
2 jajka
2 łyżki mąki pszennej
2 szczypty soli

sos:
pół kg pieczarek
1 cebula
1 pierś kurczaka
2 łyżki mąki pszennej
sól, pieprz, przyprawa do kurczaka

Kluski śląskie z sosem pieczarkowym - sposób wykonania:

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i odparowujemy a następnie przepuszczamy przez praskę lub dokładnie rozgniatamy. Ziemniaki przenosimy do miski i uklepujemy powierzchnię, dzielimy nożem na 4 części, jedną część wyjmujemy a w to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną (warstwa maki ma być równa z powierzchnią ziemniaków). Następnie do ziemniaków i mąki wbijamy jajka, dodajemy mąkę pszenną oraz sól, zagniatamy gładkie ciasto. Z ciasta odrywamy kawałki ciasta formując kulkę, następnie lekko ją spłaszczamy i robimy dziurkę /wgłębienie/ w środku, układamy na stolnicy posypanej mąką. Kluski gotujemy w osolonym wrzątku, 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.
Sos: pierś kroimy w drobną kostkę, obsypujemy przyprawami, smażymy na rozgrzanym oleju, gdy się lekko zrumieni przekładamy do garnka. Cebulkę obieramy i kroimy w kostkę, szklimy na oleju, dodajemy obrane i pokrojone w plastry pieczarki, smażymy 5 minut a następnie wrzucamy do garnka z mięskiem. Całość podlewamy pół szklanki wody i dusimy około 15 minut. Pod koniec gotowania w 3/4 szklanki wody mieszamy mąkę pszenną i wlewamy do mięsa, gotujemy do momentu aż sos zgęstnieje. Doprawiamy do smaku sola i pieprzem.
Ugotowane kluski śląskie podajemy polane sosem mięsno-pieczarkowym. Pycha!
Porcje dla 4 osobowej rodziny :)


Prześlij przepis

mewa80 | 26-02-13 | Czytano: 6328 razy | komentarzy [2]
Kluski śląskie z sosem pieczarkowym komentarz



Opinie i komentarze na temat Kluski śląskie z sosem pieczarkowym kwestia smaku i gustu internautów. Przeczytaj

2 komentarzy

Posiadasz sprzwdzony przepis na Kluski śląskie z sosem pieczarkowym prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują
Autor
Sebastian
2020-12-09 13:59

To jest ciasto zarabiane na stolnicy a nie w misce 😒

Autor
mewa80
2020-12-09 21:14

Sposób zagniatania ciasta jest dowolny. Jeśli lubisz zagniatać na stolnicy to masz do tego prawo. Ja zagniatam ciasto w misce bo tak mi wygodniej.

Linia tła strony

Dodaj komentarz

Ewa gotuje