Strona główna >>
Przepisy na swieta >>
Potrawy Wigilijne Kluski z makiem
Czas 45 minut
Porcji 4
Kcal kalorii
Trudność łatwe
Koszt: do 10 zł
Składniki:
2 szklanki mąki
2 jajka
szczypta soli
troszkę wody
1 szklanka maku
4 łyżki miodu
bakalie wg uznania (rodzynki, migdały, orzechy, skórka pomarańczowa)
Kluski z makiem - sposób wykonania:
Z mąki, jajek i odrobiny wody zagnieść dość twarde ciasto, następnie rozwałkujemy je i kroimy (np.w romby).
Mak płuczemy, zalewamy wodą, gotujemy 10 min. Osączamy mielimy 2 razy. Mak ucieramy z miodem, dodajemy bakalie.
Kluski gotujemy w osolonej wodzie. Następnie osączamy, łączymy z makiem.
Pychotka :-)
Do tej tradycyjnej potrawy wigilijnej możemy tez użyć gotowego makaronu łazanki.
Prześlij przepis asieńka | 19-12-10 | Czytano: 16932 razy | komentarzy [0]
0 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Kluski z makiem prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują