Strona główna >> Przepisy na swieta >> Potrawy Wigilijne

Kluski z makiem

Czas 45 minut Porcji 4 Trudność łatwe Koszt: do 10 zł

Składniki:

2 szklanki mąki
2 jajka
szczypta soli
troszkę wody

1 szklanka maku
4 łyżki miodu
bakalie wg uznania (rodzynki, migdały, orzechy, skórka pomarańczowa)

Kluski z makiem - sposób wykonania:

Z mąki, jajek i odrobiny wody zagnieść dość twarde ciasto, następnie rozwałkujemy je i kroimy (np.w romby).
Mak płuczemy, zalewamy wodą, gotujemy 10 min. Osączamy mielimy 2 razy. Mak ucieramy z miodem, dodajemy bakalie.
Kluski gotujemy w osolonej wodzie. Następnie osączamy, łączymy z makiem.
Pychotka :-)
Do tej tradycyjnej potrawy wigilijnej możemy tez użyć gotowego makaronu łazanki.


Poleć przepis znajomemu

asieńka | 19-12-10 | Czytano: 15359 razy | komentarzy [0]
Kluski z makiem komentarz



0 komentarzy

Linia tła strony

Dodaj komentarz

Ciasta ewa gotuje