Strona główna >>
Potrawy z mięsa >>
Półmięsne Kołduny litewskie
Składniki:
po 20 dag pieczeni baraniej i polędwicy wołowej
cebula
masło
2 łyżki rosołu
sól, pieprz, majeranek
Ciasto:
20 dag mąki
jajko
woda
sól
Kołduny litewskie - sposób wykonania:
Z mięsa usunąć żyły i usiekać drobno tasakiem (w ostateczności można przemleć mięso w maszynce, jednak wówczas wyciska się cały sok). Drobno posiekać, albo zetrzeć na tarce sparzoną cebulę i zasmażyć z masłem na patelni. Cebulę dodać do mięsa, dodać także trochę soli, pieprzu, łyżeczkę majeranku i całą masę dobrze wyrobić dodając 2 łyżki rosołu, aby konsystencja nie była zbyt gęsta
(masa jednak nie może być także zbyt płynna). Przygotować ciasto na pierogi, zrobić z niego pierożki nadziewane przygotowaną masą mięsną, zalepić mocno brzegi, aby podczas gotowania się nie otworzyły, wrzucić na wrzącą słoną wodę i gotować, aż wypłyną na wierzch. Kołduny można serwować w rosole lub "na sucho" - polane roztopionym masełkiem lub podduszoną na patelni cebulką.
Prześlij przepis ~Gosc | 13-05-08 | Czytano: 10432 razy | komentarzy [0]
0 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Kołduny litewskie prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują