Strona główna >> Potrawy z mięsa >> Półmięsne

Kołduny litewskie

Składniki:

po 20 dag pieczeni baraniej i polędwicy wołowej
cebula
masło
2 łyżki rosołu
sól, pieprz, majeranek

Ciasto:
20 dag mąki
jajko
woda
sól

Kołduny litewskie - sposób wykonania:

Z mięsa usunąć żyły i usiekać drobno tasakiem (w ostateczności można przemleć mięso w maszynce, jednak wówczas wyciska się cały sok). Drobno posiekać, albo zetrzeć na tarce sparzoną cebulę i zasmażyć z masłem na patelni. Cebulę dodać do mięsa, dodać także trochę soli, pieprzu, łyżeczkę majeranku i całą masę dobrze wyrobić dodając 2 łyżki rosołu, aby konsystencja nie była zbyt gęsta
(masa jednak nie może być także zbyt płynna). Przygotować ciasto na pierogi, zrobić z niego pierożki nadziewane przygotowaną masą mięsną, zalepić mocno brzegi, aby podczas gotowania się nie otworzyły, wrzucić na wrzącą słoną wodę i gotować, aż wypłyną na wierzch. Kołduny można serwować w rosole lub "na sucho" - polane roztopionym masełkiem lub podduszoną na patelni cebulką.


Prześlij przepis

~Gosc | 13-05-08 | Czytano: 10682 razy | komentarzy [0]
Kołduny litewskie komentarz



Opinie i komentarze na temat Kołduny litewskie kwestia smaku i gustu internautów. Przeczytaj

0 komentarzy

Posiadasz sprzwdzony przepis na Kołduny litewskie prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują
Linia tła strony

Dodaj komentarz

Ewa gotuje