Strona główna >> Desery >> Zimne desery

Kolorowa pianka

Składniki:

1 opakowanie galaretki truskawkowej,
1 opakowanie galaretki cytrynowej,
1/2 litra ubitej śmietanki 30%,
1 łyżka cukru pudru,
owoce do ozdoby (u mnie - plasterki banana i kandyzowane wiśnie).

Kolorowa pianka - sposób wykonania:

Obie galaretki przyrządzamy - w osobnych naczyniach - według przepisu podanego na opakowaniu. Używamy do tego jednak nieco mniejszej ilości wody niż zaleca producent. Lekko studzimy. Śmietankę z cukrem ubijamy na sztywno.Kiedy galaretki zaczną tężeć (ale wciąż jeszcze będą płynne), miksujemy je - nadal osobno - z bitą śmietaną.
Powstaną dwie masy o różnych kolorach. Pierwszą z nich - żółtą - przelewamy do pucharka, wstawiamy do lodówki i czekamy aż nieco stężeje. Dopiero wówczas wylewamy na nią drugą masę - różową. Zostawiamy do całkowitego zastygnięcia.
Tuż przed podaniem przykrywamy warstwą bitej śmietany i ozdabiamy plasterkami owoców.


Prześlij przepis

~Gosc | 20-05-08 | Czytano: 34734 razy | komentarzy [7]
Kolorowa pianka komentarz



Opinie i komentarze na temat Kolorowa pianka kwestia smaku i gustu internautów. Przeczytaj

7 komentarzy

Posiadasz sprzwdzony przepis na Kolorowa pianka prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują
Autor
polecam
2010-05-17 21:18

mniam

Autor
Tytul
2011-07-04 13:07

Ubijamy smietanke z ckukrem, ale taka zwykła smietane czy jak?

Autor
kolorowa pianka
2011-07-04 16:07

w przepisie chodzi o śmietankę z zawartością 30 % tłuszczu.

Autor
Tytul
2012-02-17 21:44

Przepyszny jest ten deser!!! Polecam:) Można do środka miedzy warstwami poukladac owoce np babany! Super:)

Autor
Tytul
2012-10-11 18:05

czy ta pianka moze tez byc dodatkiem do tortu? np dodac do srodka zamiast kremu? robi juz tak ktos?

pozdrawiam

Autor
ja robie
2012-10-12 14:49

ja robię podobną masę do tortów - 0,5 litra 30% ubijam do tego wlewam dwie przestudzone galaretki uprzednio rozpuszczone w szklance wrzątku. Super masa, smakuje jak ptasie mleczko :)
aha, zapomniałam jeszcze, żeby do piany dodać pół szklanki cukru pudru i dopiero wtedy przestudzoną le lejącą się galaretkę, zmiksować i gotowe ) polecam.

Autor
Tytul
2012-10-12 16:37

OO DZIEKUJE SUPERRR...wlasnie tez chce zrobic cos takiego na torte dla corki bo ma urodzinki ale nie mialam pomyslu dzieki!!!!!

Linia tła strony

Dodaj komentarz

Ewa gotuje