Strona główna >>
Warzywa i owoce >>
Przetwory z owoców Kompot z truskawek na zimę
Czas 25 minut
Porcji 4
Kcal kalorii
Trudność łatwe
Koszt: do 10 zł
Składniki:
1 kg truskawek
2 szklanki wody
15 dag cukru
Kompot z truskawek na zimę - sposób wykonania:
Truskawki myjemy, szypułkujemy układamy w słoikach półlitrowych(prawie do pełna - zostawiamy od góry 2-3 cm wolnej powierzchni). Z wody i cukru gotujemy syrop. Zalewamy nim truskawki, zakręcamy słoik i pasteryzujemy 15 minut - jeśli słoiki nie są duże, litrowe pasteryzujemy dłużej - tak około 25 minut.
Polecamy poradnik: zasady pasteryzacji
przetworów
Prześlij przepis mewa80 | 20-06-10 | Czytano: 68390 razy | komentarzy [0]
0 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Kompot z truskawek na zimę prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują