Strona główna >>
Warzywa i owoce >>
Przetwory z owoców Kompot z wiśni lub czereśni
Czas 30 minut
Porcji 3
Kcal kalorii
Trudność łatwe
Koszt: do 10 zł
Składniki:
1 kg owoców
25 dag cukru
pół litra wody
Kompot z wiśni lub czereśni - sposób wykonania:
Owoce przebrać, umyć, usunąć ogonki. Wydrylować a jeśli chcemy pozostawić pestki, należy owoce nakłuć aby nie pękały.
Z cukru i wody gotujemy zalewę, owoce układamy do słoików (3-4 sztuk, półlitrowych), zalewamy gorącą zalewą zostawiając 2 cm luzu od góry. Zamykamy zakrętką i pasteryzujemy 15 minut.
Polecamy poradnik: zasady pasteryzacji
przetworów
Prześlij przepis mewa80 | 31-05-10 | Czytano: 33049 razy | komentarzy [0]
0 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Kompot z wiśni lub czereśni prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują