Strona główna >> Warzywa i owoce >> Przetwory z owoców

Konfitura z jabłek papierówek

Czas 25 minut Porcji 4 Trudność łatwe Koszt: do 10 zł

Składniki:

2 kg papierówek
1 kg cukru
1 szklanka wody
2 cytryny

Konfitura z jabłek papierówek - sposób wykonania:

Konfitura z jabłek - idealna zimą do szarlotki. Owoce przeznaczone na konfiturę muszą być dojrzałe i nie poobijane.
Jabłka obieramy ze skórki, kroimy na ćwiartki usuwając gniazda nasienne, skrapiamy sokiem z połowy cytryny.
Z wody i cukru gotujemy gęsty syrop, na wrzący wrzucamy jabłka, gotujemy 15 minut, następnie studzimy. Na drugi dzień smażymy jabłka ponownie tym razem "do końca" tzn. aż uzyskają wymaganą konsystencję (kropla położona na przechylonym talerzyku nie spływa swobodnie). Dodać skórkę startą z dwóch cytryn, smażyć jeszcze 10 minut po czym gorące przełożyć do czystych słoiczków, przewrócić słoiczki do góry dnem, przykryć ściereczką. Słoiki przenosimy w chłodne miejsce po całkowitym wystygnięciu.
Polecamy poradnik: zasady pasteryzacji przetworów


Poleć przepis znajomemu

mewa80 | 13-07-10 | Czytano: 44552 razy | komentarzy [0]
Konfitura z jabłek papierówek komentarz



0 komentarzy

Linia tła strony

Dodaj komentarz