Strona główna >>
Warzywa i owoce >>
Przetwory z owoców Konfitura z jabłek papierówek
Czas 25 minut
Porcji 4
Kcal kalorii
Trudność łatwe
Koszt: do 10 zł
Składniki:
2 kg papierówek
1 kg cukru
1 szklanka wody
2 cytryny
Konfitura z jabłek papierówek - sposób wykonania:
Konfitura z jabłek - idealna zimą do szarlotki. Owoce przeznaczone na konfiturę muszą być dojrzałe i nie poobijane.
Jabłka obieramy ze skórki, kroimy na ćwiartki usuwając gniazda nasienne, skrapiamy sokiem z połowy cytryny.
Z wody i cukru gotujemy gęsty syrop, na wrzący wrzucamy jabłka, gotujemy 15 minut, następnie studzimy. Na drugi dzień smażymy jabłka ponownie tym razem "do końca" tzn. aż uzyskają wymaganą konsystencję (kropla położona na przechylonym talerzyku nie spływa swobodnie). Dodać skórkę startą z dwóch cytryn, smażyć jeszcze 10 minut po czym gorące przełożyć do czystych słoiczków, przewrócić słoiczki do góry dnem, przykryć ściereczką. Słoiki przenosimy w chłodne miejsce po całkowitym wystygnięciu.
Polecamy poradnik: zasady pasteryzacji
przetworów
Prześlij przepis mewa80 | 13-07-10 | Czytano: 46131 razy | komentarzy [0]
0 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Konfitura z jabłek papierówek prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują