Strona główna >>
Warzywa i owoce >>
Przetwory z owoców Konfitury z truskawek
Składniki:
1 kg truskawek
1,3 kg cukru
szklanka wody
Konfitury z truskawek - sposób wykonania:
Ze szklanki wody oraz cukru gotujemy syrop. Gorącym zalewamy przygotowane truskawki i zostawiamy na noc, na drugi dzień syrop zlewamy i gotujemy go kilka minut na małym(!!) ogniu.
Do wrzącego syropu wrzucamy truskawki i doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy z ognia i pozostawiamy na noc, w trakcie stygnięcia potrząsamy kilka razy rondlem - czynność z doprowadzeniem do wrzenia powtarzamy 4 razy, na koniec gotujemy konfitury 10 minut i gorące przekładamy do wyparzonych słoików, zamykamy.
Polecamy poradnik: zasady pasteryzacji
przetworów
Prześlij przepis mewa80 | 31-05-10 | Czytano: 9881 razy | komentarzy [0]
0 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Konfitury z truskawek prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują