Strona główna >> Dania mączne >> Pierogi

Kopytka

Składniki:

1 kg ziemniaków
1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
2 jajka
sól
olej
2 cebule

Kopytka - sposób wykonania:

Ziemniaki gotujemy w mundurkach, obieramy i przepuszczamy przez praskę lub mielimy. Do zmielonych ziemniaków dodajemy mąkę, jajko i sól. Zagniatamy ciasto - musi łatwo odchodzić od rąk. Formujemy z ciasta wałki i kroimy ukośne kluski (około 2 cm).

Surowe kopytka wrzucamy na wrzącą, osoloną wodę, z dodatkiem odrobiny oleju ( nie będą się sklejały). Gotujemy je około 2 minut od wypłynięcia.
Cebulkę kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju aż się zarumieni.
Polewamy gotowe kopytka :)


Poleć przepis znajomemu

mewa80 | 10-05-10 | Czytano: 24644 razy | komentarzy [0]
Kopytka  komentarz



0 komentarzy

Linia tła strony

Dodaj komentarz