Strona główna >> Warzywa i owoce >> Przetwory z warzyw

Korniszony

Czas 25 minut Porcji 4 Trudność łatwe Koszt: do 10 zł

Składniki:

2 kg ogórków gruntowych
Zalewa:
0,5 litra wody
0,5 szklanki octu
100 g cukru
1 łyżka soli
ziele angielskie, liść laurowy, kilka ziarenek gorczycy, cebula marchewka, czosnek

Korniszony - sposób wykonania:

Sprawdzony przepis na korniszony mojej mamy. Ogórki myjemy, ciasno układamy w słoiczkach, Wkładamy kilka ziarenek gorczycy, ziela angielskiego(2-3 ziarenka), kilka „piórek” cebuli , 2 plasterki marchewki oraz liść laurowy i pół ząbka czosnku. Ze składników gotujemy zalewę. Gorącą zalewamy ogórki, zamykamy, pasteryzujemy – słoiki pół litrowe wystarczy pasteryzować 20 minut.
Przepis na tę zalewę jest uniwersalny, można go wykorzystać zarówno do marynowania papryki jak i buraków.
Polecamy poradnik: zasady pasteryzacji przetworów


Poleć przepis znajomemu

mewa80 | 06-08-10 | Czytano: 65346 razy | komentarzy [2]
Korniszony komentarz



2 komentarzy

Autor
Tytul
2011-08-04 20:19

dzięki za przepis, szukałam i trafiłam:), najbardziej podoba mi się Twój:)

Autor
Tytul
2014-07-26 20:53

taki przepis dostałam od teściowej dodaję jeszcze tylko do każdego słoika po plastrze korzenia pietruszki i troszeczkę pieprzu mielonego wychodzą przepyszne

Linia tła strony

Dodaj komentarz