Strona główna >>
Warzywa i owoce >>
Przetwory z warzyw Korniszony
Czas 25 minut
Porcji 4
Kcal kalorii
Trudność łatwe
Koszt: do 10 zł
Składniki:
2 kg ogórków gruntowych
Zalewa:
0,5 litra wody
0,5 szklanki octu
100 g cukru
1 łyżka soli
ziele angielskie, liść laurowy, kilka ziarenek gorczycy, cebula marchewka, czosnek
Korniszony - sposób wykonania:
Sprawdzony przepis na korniszony mojej mamy. Ogórki myjemy, ciasno układamy w słoiczkach, Wkładamy kilka ziarenek gorczycy, ziela angielskiego(2-3 ziarenka), kilka „piórek” cebuli , 2 plasterki marchewki oraz liść laurowy i pół ząbka czosnku. Ze składników gotujemy zalewę. Gorącą zalewamy ogórki, zamykamy, pasteryzujemy – słoiki pół litrowe wystarczy pasteryzować 20 minut.
Przepis na tę zalewę jest uniwersalny, można go wykorzystać zarówno do marynowania papryki jak i buraków.
Polecamy poradnik: zasady pasteryzacji
przetworów
Prześlij przepis mewa80 | 06-08-10 | Czytano: 68825 razy | komentarzy [2]
2 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Korniszony prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują