Strona główna > > Porady kulinarne

Korzyści ze spożywania orzechów pekan

Orzechy pekan to jeden z mniej popularnych rodzajów orzechów w naszym kraju. Pochodzą z Ameryki Północnej i posiadają bardzo bogaty maślany smak. Stanowią częsty element przystawek, deserów czy wytrawnych dań głównych. Ich ogromną zaletą jest to, że posiadają szereg niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu składników odżywczych. Zawierają jednak sporo tłuszczu i kalorii. Jakie są korzyści z regularnego spożywania orzechów pekan?

Orzechy pecan – bogactwo składników odżywczych

Orzechy pekan posiadają sporą ilość cennych składników odżywczych, takich jak witaminy, minerały czy błonnik. W 30 gramach orzechów tego rodzaju znajduje się około 200 kalorii i białko (około 2, 5g), tłuszcz (około 20, 5g), węglowodany (około 4g), błonnik (około 3g), miedź (38% dziennego zapotrzebowania, wpływa pozytywnie na działanie komórek nerwowych i układu odpornościowego, a także i na produkcję czerwonych krwinek), witamina B1 (tiamina – 16%, niezbędny element w procesie przekształcenia węglowodanów w energię), cynk (12%, wspiera działanie układu odpornościowego i mózgu, przyspiesza gojenie się ran i wpływa na wzrost komórek), magnez (8%), fosfor (6%) i żelazo (4%).

Jakie są zalety spożywania orzechów pekan?

Regularne spożywanie orzechów pecan ma wiele zdrowotnych korzyści. Przede wszystkim wpływają pozytywnie na działanie serca. Orzechy pekan są źródłem cennych jednonienasyconych kwasów tłuszczowych mających wpływ na układ krwionośny oraz pracę serca. Ponadto regularne jedzenie takich orzechów obniża zły cholesterol we krwi i tym samym zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej. Dzięki zawartości błonnika stabilizują również poziom cukru we krwi. Codzienne spożywanie orzechów pekan wiąże się również z poprawą działania trzustki, dzięki czemu organizm lepiej wykorzystuje insulinę. Ponadto orzechy pecan obniżają również poziom hemoglobiny, wspomagają działanie mózgu, wpływają pozytywnie na organizm, kiedy jest osłabiony, i pomagają wyleczyć stany zapalne.

Orzechy pekan – wady

Czy orzechy pecan mogą mieć jakieś wady? Okazuje się, że regularne spożywanie egzotycznych orzechów ma wiele korzyści dla naszego zdrowia, ale mają one też kilka wad, o których należy pamiętać wprowadzając takie produkty do naszej codziennej diety. Powinny z nich zrezygnować osoby, które miewają alergie na inne orzechy (takie jak orzechy włoskie, nerkowce, kasztany czy migdały). Po wprowadzeniu orzechów pekan do swojego codziennego menu powinniśmy obserwować reakcje naszego organizmu, gdyż może się okazać, że mimo braku alergii na inne odmiany, będziemy uczuleni właśnie na orzechy pecan. Orzechy te są również bardzo kaloryczne. W 30 gramach mają aż 200 kalorii. Produkty o takich właściwościach leczniczych warto stosować, ale z umiarem, aby właśnie nie przyczynić się do zwiększenia masy ciała. Pamiętajmy przede wszystkim o dziennym zapotrzebowaniu na kalorie. Warto zrezygnować ze słodyczy i zastąpić je orzechami. Należy przy tym pamiętać, aby wybierać produkty bez zawartości soli, cukru czy czekolady i innych dodatków tego typu.

Artykuł partnerski.



~Gosc | Czytano 515 razy | 16-12-2021 |



Ewa gotuje