Strona główna >>
Potrawy z mięsa >>
Wieprzowina Kotlety mielone
Czas 45 minut
Porcji 4
Kcal kalorii
Trudność łatwe
Koszt: do 25 zł
Składniki:
1/2 kg mięsa mielonego z szynki lub chudej łopatki
1 czerstwa kajzerka
pół szklanki bulionu (pół kostki rosołowej zalewamy połową szklanki wrzątku i mieszamy)
1 jajko
1 cebula
1 ząbek czosnku
bułka tarta
olej do smażenia
łyżka masła
garść dowolnej zieleniny
pieprz oraz przyprawa do mięsa duszonego
Kotlety mielone - sposób wykonania:
Pyszne i bardzo pulchne kotlety mielone. Polecam :-)
Mięso mielimy samodzielnie, wówczas mamy pewność co do jego jakości.
Cebulkę kroimy w kostkę, szklimy na oleju, dodajemy posiekany czosnek, chwilkę mieszamy i zdejmujemy z ognia.
Bułkę namaczamy w gorącym bulionie (zaraz po zaparzeniu).
Wszystkie składniki a więc: mięso, bułkę odciśniętą z bulionu, cebulkę i jajko mieszamy ze sobą, dodajemy zieleninę. Masę przyprawiamy, pamiętając, że jest lekko słona od bulionu.
W momencie gdy jest lekko za rzadka podsypujemy ją bułką tartą.
Z masy formujemy kotleciki, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na dobrze rozgrzanym oleju. Po usmażeniu i zrumienieniu z każdej strony, przenosimy do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. Posypujemy małymi wiórkami masła, zapiekamy 20 minut w 180 stopniach. Ewentualnie kotlety możemy włożyć do garnka, zalać szklanką bulionu i dusić przez około 25 minut na wolnym ogniu.
Prześlij przepis asieńka | 18-05-11 | Czytano: 258125 razy | komentarzy [5]
5 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Kotlety mielone prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują