Strona główna >>
Pozostałe >>
Przepisy Ewy Wachowicz Krem z pieczonych pomidorów
Czas 40 minut
Porcji 4
Kcal kalorii
Trudność łatwe
Koszt: do 10 zł
Składniki:
- 1 kg pomidorów /różne odmiany - kolory/
kwaśna i gęsta śmietana
- 1 duża cebula lub 4 szalotki
- 4 ząbki czosnku
- mała papryka chili
- kieliszek białego, wytrawnego wina
- 2 płaskie łyżki brązowego cukru
- oliwa
- garść świeżego tymianku oraz bazyli
- do dekoracji bazylia
- sól i pieprz
Krem z pieczonych pomidorów - sposób wykonania:
Pyszna zupa krem z pieczonych pomidorów z programu Ewa gotuje.
Pomidory wrzucamy do naczynia żaroodpornego lub brytfanki, większe sztuki przekrajamy na pół, dodajemy też obrany ze skórki czosnek oraz przekrojone na pół cebulki a także pozbawioną pestek papryczkę chili. Całość zapiekamy w piekarniku przez 30 minut w temp. 200 C . Po zapieczeniu zawartość naczynia żaroodpornego wrzucamy do melaksera, dodajemy bazylię i tymianek, białe wino oraz sól, pieprz i cukier - do smaku. Miksujemy na gładki krem, podajemy z kleksem śmietany i listkami bazylii.
Prześlij przepis ~Gosc | 03-11-12 | Czytano: 4708 razy | komentarzy [0]
0 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Krem z pieczonych pomidorów prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują