Strona główna >>
Desery >>
Ciasta Kruche babeczki
Składniki:
Ciasto
2 szklanki mąki krupczatki
1 kostka tłuszczu do pieczenia
2 żółtka
2/3 szklanki cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie
1 budyń waniliowy
25 dag truskawek (jagód, czereśni)
1 galaretka owocowa
Kruche babeczki - sposób wykonania:
Wyrobić ciasto nożem, następnie szybko zagnieść ręką, zawinąć w folię, wstawić na pół godziny do lodówki. Schłodzone ciasto podzielić na pół, z każdej części uformować wałek o średnicy 3cm, podzielić na 16 części, wylepić foremki, ułożyć na blasze i piec w gorącym (220 st.) 15-20 minut na złoty kolor.
Po upieczeniu ustawić do góry dnem, gdy przestygną, lekko uderzyć w dno i wyjąć babeczki Przyrządzić budyń według przepisu na opakowaniu i lekko ostudzić. Babeczki napełnić budyniem, na wierzchu ułożyć owoce i polać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki. Galaretkę przyrządzić z mniejszą ilością wody (1/2 porcji).
Prześlij przepis Kamiś | 25-05-08 | Czytano: 12305 razy | komentarzy [0]
0 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Kruche babeczki prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują