Strona główna >>
Desery >>
Ciasta Kruche babeczki z owocami
Czas 45 minut
Porcji 10
Kcal kalorii
Trudność średnie
Koszt: do 25 zł
Składniki:
3 szklanki mąki krupczatki
1 kostka masła
2 żółtka
1 szklanka cukru pudru
szczypta soli
tłuszcz do wysmarowania foremek
1 budyń śmietankowy (lub inny ulubiony )
owoce - jagody, winogrona, porzeczki, borówki...
Kruche babeczki z owocami - sposób wykonania:
Mąkę wysypać na stolnicę i posiekać z masłem, dodać cukier puder, dokładnie wymieszać - dodać żółtka, wyrobić dokładnie po czym uformować kulę, owinąć ją w folię aluminiową i wstawić na około godzinę do lodówki. Po tym czasie cienko (możemy najpierw rozwałkować placek - będziemy mieć równą grubość)wylepić foremki (uprzednio nasmarowane tłuszczem np. masłem) do babeczek ciastem, piec około 15-20 minut w 200 stopniach.
Budyń ugotować wg przepisu ale z połowy mleka jaka jest podana na opakowaniu, babeczki przestudzić nałożyć do środka jeszcze ciepły budyń, na wierzch położyć ulubione owoce wg gustu :-). Zamiast budyniu można je wypełnić bitą śmietaną!
Prześlij przepis mewa80 | 06-07-10 | Czytano: 15333 razy | komentarzy [0]
0 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Kruche babeczki z owocami prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują