Strona główna >>
Przepisy na swieta >>
Potrawy Wigilijne Kruche pierogi do barszczu
Czas 55 minut
Porcji 6
Kcal kalorii
Trudność łatwe
Koszt: do 10 zł
Składniki:
Ciast:
200 g mąki pszennej
120 g masła
2 żółtka
1 łyżka kwaśnej śmietany
szczypta soli
farsz:
100 g suszonych grzybów (mogą być z gotowania barszczu)
1 cebulka
łyżka masła
sól, pieprz
Kruche pierogi do barszczu - sposób wykonania:
Ponieważ nie każdy uwielbia ciasto pierogowe, znalazłam alternatywę na pyszne pierożki do barszczu czerwonego, zrobione z kruchego ciasta i upieczone w piekarniku.
Pomysł zaczerpnięty ze świątecznego repertuaru Roberta Makłowicz :-).
Mąkę siekamy z masłem, dodajemy żółtka, szczyptę soli, śmietanę, zagniecione ciasto wstawiamy na 30 minut do lodówki.
Cebulę siekamy w drobną kostkę, szklimy na maśle dodajemy drobno posiekane grzyby (wcześniej ugotowane do miękkości), całość przesmażamy, przyprawiamy.
Ciasto wałkujemy, wykrawamy szklanką krążki, na środek każdego kładziemy farsz, zlepiamy jak tradycyjne pierogi.
Układamy na wysmarowanej tłuszczem blaszce, pieczemy 1 80 stopniach C do momentu aż pięknie się ze złocą. Podajemy ciepłe, do barszczyku.
Prześlij przepis asieńka | 20-12-10 | Czytano: 23771 razy | komentarzy [0]
0 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Kruche pierogi do barszczu prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują