Strona główna >>
Dania główne >>
Zupy Krupnik na żeberkach
Czas 75 minut
Porcji 4
Kcal kalorii
Trudność łatwe
Koszt: do 10 zł
Składniki:
100 g kaszy perłowej
250 g chudych żeberek
włoszczyzna: 2 marchewki, kawałek selera, cebula, pietruszka
250 g ziemniaków
liść laurowy ziele angielskie
sól, pieprz
natka pietruszki
Krupnik na żeberkach - sposób wykonania:
Zdarzają się chłodne dni, kiedy mamy ochotę na ciepłą i pożywną zupę.
Cebulę kroimy na pół, warzywa obieramy kroimy w kostkę. Kaszę płuczemy na sitku.
Warzywa (marchewkę, cebulę, pietruszkę i selera) wrzucamy do rondelka, zalewamy je wodą (1,5 lita), gotujemy a gdy woda zawrze wrzucamy opłukane wcześniej żeberka. Dodajemy liść laurowy i ziele angielski. Wrzucamy tez opłukaną kaszę.
Gotujemy 40 minut po czym dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy kolejne 20 minut. Na koniec przyprawiamy oraz posypujemy natką pietruszki.
Do zupy można dodać 2 suszone grzybki, namoczone wcześniej na około 30 minut.
Prześlij przepis asieńka | 15-03-11 | Czytano: 18008 razy | komentarzy [1]
1 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Krupnik na żeberkach prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują