Strona główna >> Desery >> Ciasta

Kubusiowy placek

Czas 65 minut Porcji 10 Kcal kalorii Trudność łatwe Koszt: do 25 zł

Składniki:

Biszkopt:
1 szklanka mąki
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
6 jajek
2 łyżki octu

Masa:
1 litr soku Kubuś
3 budynie waniliowe
2 łyżki cukru

Masa śmietanowa:
pół litra śmietany kremówki
łyżeczka żelatyny
2 łyżki cukru
2 fixy do śmietany

Kubusiowy placek - sposób wykonania:

Pyszne ciasto Kubuś zrobione z zagęszczonego soku przecierowego.
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, mieszamy, następnie dodajemy żółtka oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ocet, mieszamy delikatnie, po czym wlewamy do blachy wysmarowanej masłem i pieczemy 40 minut w 170 stopniach C.
3 szklanki Kubusia gotujemy z cukrem w czwartej rozpuszczamy budynie, gdy sok zawrze delikatnym strumieniem wlewamy szklankę z rozpuszczonymi w niej Kubusiami. Gotujemy gęsty budyń.
Upieczony i przestudzony biszkopt przekrajamy, na jedną część biszkoptu wylewamy budyń, przykrywamy drugą.
Śmietanę ubijamy, dodajemy do niej cukier i śmietan fixy, mieszamy dokładnie. Łyżeczkę żelatyny rozprowadzamy w odrobinie gorącej wody, studzimy i dodajemy do śmietany, mieszamy. Śmietanę wylewamy na ciasto, pozostawiamy do wystudzenia.


Prześlij przepis

mewa80 | 26-01-11 | Czytano: 37319 razy | komentarzy [0]
Kubusiowy placek komentarz



Opinie i komentarze na temat Kubusiowy placek kwestia smaku i gustu internautów. Przeczytaj

0 komentarzy

Posiadasz sprzwdzony przepis na Kubusiowy placek prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują
Linia tła strony

Dodaj komentarz

Ewa gotuje