Strona główna > > Porady kulinarne

Kuchnia indyjska - charakterystyka, przyprawy, dania

Indie - kraj o niezwykłym bogactwie kultury, pełen różnorodności i widocznych dysonansów - z jednej strony skrajne ubóstwo, z drugiej bogactwo i przepych. Ogromna liczba ludzi, religia, tradycje poszczególnych regionów, przyroda. Wszystko to składa się na specyfikę smaków, przypraw, dań, które przyniosły kuchni indyjskiej światową popularność i renomę.

Co przede wszystkim wyróżnia kuchnię indyjską? Z pewnością jest to wielość przypraw, które nie są traktowane wyłącznie jako dodatek podczas przygotowania potraw, ale stanowią niejednokrotnie główny składnik niektórych tradycyjnych dań. Kurkuma, czosnek, szafran, kardamon, kumin, imbir, chili i wiele innych, wyłącznie naturalnych składników, które oprócz wybitnych walorów aromatycznych i smakowych, niejednokrotnie posiadają właściwości lecznicze.


Najbardziej popularne dania kuchni indyjskiej


Kofta, ćapatti, zupa z soczewicy, pierożki samosa, tikka masala - to tylko niektóre z klasyków kuchni indyjskiej. Naturalność i unikanie produktów przetworzonych jest niejako odzwierciedleniem filozofii życiowej Hindusów. Bodaj najbardziej charakterystyczną i rozpoznawalną wszędzie cechą kuchni indyjskiej jest używanie glinianego pieca tandoor, który osiąga bardzo wysoką temperaturę. Wywodzą się stąd różnego rodzaju potrawy tandoori.


Jak mówi nam szef kuchni łódzkiej restauracji indyjskiej HOTWOKPOT - kuchnia indyjska w znacznym stopniu odzwierciedla praktyki religijne i lokalne tradycje oraz zwyczaje. Jest po części pochodną wpływów perskich i europejskich z okresu kolonialnego. W najprostszy sposób, kuchnia indyjska dzieli się na kuchnię północy i kuchnię południa. Północna część kraju pozostaje pod wielkim wpływem islamu, dlatego też nie jest tam jadana wieprzowina. Wśród potraw dominują dania z kurczaka oraz baraniny, a wśród nich dania z woka, m.in. bardzo popularny kurczak karahi. Zresztą dania z woka są niezwykle popularne na całym subkontynencie indyjskim. Z tej części Indii wywodzi się też słynne curry, a więc przyprawione duszone mięso, które podaje się z warzywami i różnego rodzaju pilawami. Na południu kraju, z powodu sakralizacji krów, zakazane jest natomiast spożywanie wołowiny. Tamtejsza kuchnia to przede wszystkim dania z ryb, dodatkiem do których często bywa miąższ i mleczko kokosowe, a także potrawy wegetariańskie, jak sambara czyli mieszanka ostrych przypraw smażonych z soczewicą lub czarną fasolą. Bardzo popularna jest też w tym regionie wegetariańska wersja curry i wiele dań podawanych z ryżem. Ryż zresztą jest składnikiem ulubionym przez mieszkańców Indii, wspólnym dla kuchni północy i południa. Jego rolą w potrawach jest m.in. łagodzenie ostrości przypraw. Warto również wspomnieć o popularnym w Indiach napoju, jakim jest lassi. Napój ten łączy w sobie mleko, jogurt, wodę różaną oraz przyprawy. Jest podawany z dodatkiem owoców, bardzo często mango i posiada świetne właściwości orzeźwiające oraz nawadniające.


Kuchnia indyjska to bogactwo smaków, aromatów, a także kolorów. Sposób przygotowania i podawania potraw jest w niej naprawdę wyjątkowy. Dlatego też często podkreśla się, że dania kuchni indyjskiej to uczta dla wszystkich zmysłów. Jeżeli więc chcesz w chwilę przenieść się do bogatych kulturowo Indii, odwiedź restaurację HOTWOKPOT lub złóż zamówienie bezpośrednio na stronie: https://www.hotwokpot.pl/menu


Artykuł partnerski



~Gosc | Czytano 774 razy | 11-12-2020 |



Ewa gotuje