Strona główna > > Porady kulinarne

Kuchnia japońska - charakterystyka, tradycje, przepisy

Kuchnia japońska bez wątpienia jest jedną z najzdrowszych na świecie. Zawiera w sobie mnóstwo składników odżywczych, a jej smakowa niepowtarzalność sprawia, że jest powszechnie ceniona. Dominują w niej ryby, ryż, makarony, tofu, mięso, kraby, wodorosty i warzywa.

Chociaż coraz więcej Europejczyków przekonuje się do tofu, to niewiele z nich miało okazję skosztować niektórych owoców morza występujących w codziennych posiłkach Japończyków. Mają oni także dostęp do wielu nieznanych nam owoców - persimmon, daidai, mikan, yuzu, gruszka Nashi. Warto poznać bliżej japońskie dania i je spróbować, ponieważ niejednej osobie z pewnością ta kuchnia podejdzie do gustu.
Japońskie potrawy - spróbuj je sam

Sushi


To danie jest dostępne w mnóstwie miejsc na świecie, a mieszkańcy innych krajów je wprost pokochali. Nieodłącznym elementem sushi jest ryż i suszony wodorost (nori), który znajduje się wokół niego. Do stworzenia tego dania są także potrzebne składniki, które zostaną otoczone ryżem. Zazwyczaj używa się w tym celu surowej ryby, ale można też spotkać wersję z warzywami, grzybami lub owocami morza. Stworzono już tak dużo rodzajów sushi, że z pewnością każdy może znaleźć swoją ulubioną postać tej potrawy.

Ramen


Ta tradycyjna, japońska zupa powoli zaczyna przekonywać do siebie coraz więcej ludzi. Ramen w wielu regionach przyrządzany jest lekko inaczej, ale zazwyczaj do jego stworzenia są potrzebne następujące składniki:

  • rosół długo gotowany na korpusie drobiowym lub kościach wieprzowych,

  • dodatki w postaci: grzybów shiitake, cebuli, suszonych małych sardynek (niboshi), alg kombu, wołowych kości, fermentowanych i wędzonych płatków tuńczyka (katsuobushi),

  • pszenny makaron (smażony), w skład którego wchodzi mąka, sól, woda i kansui,

  • jajko na twardo, kiszone pędy bambusa, kukurydza, por, kiełki fasoli, plastry pieczonego mięsa wieprzowego - te składniki mogą występować zamiast makaronu.


Dania z woka


Przygotowanie niejednej japońskiej potrawy wymaga posiadania woka. Należą do nich: tofu z warzywami, ryż z krewetkami, imbirowa wieprzowina, noodle i wiele innych. Wok jest jednym z najpopularniejszych naczyń używanych w azjatyckiej kuchni. Istnieje wiele zalet korzystania z niego: jego budowa pozwala na idealne rozprowadzenie ciepła, a także na gotowanie w sposób stir-fry (podrzucając). Oprócz tego można wykorzystać wok do: smażenia, duszenia i gotowania.
Kuchnia japońska jest niezwykle ciekawa, zróżnicowana i egzotyczna. Otworzenie się na nią pozwoli poznać szeroką gamę smaków, których dotąd nie znaliśmy.

Artykuł partnerski powstał przy współpracy z: japońską restauracją HOTWOKPOT


~Gosc | Czytano 662 razy | 16-11-2020 |



Ewa gotuje