Strona główna >>
Dania główne >>
Drugie danie Kuleczki ziemniaczane
Czas 65 minut
Porcji 4
Kcal kalorii
Trudność łatwe
Koszt: do 10 zł
Składniki:
1 kg ziemniaków
100 g startego sera
100 g orzechów włoskich
3 jajka
2 łyżki maki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
sól, pieprz
natka pietruszki
jajko
bułka tarta do panierowania
olej
Kuleczki ziemniaczane - sposób wykonania:
Od połowy zimy smak ziemniaków często pozostawia wiele do życzenia, długi okres przechowywania sprawia, że nieco traci on na walorach smakowych.
Polecane kuleczki ziemniaczane są naprawdę bardzo smaczne i świetnie pasują nie tylko same ale również jako dodatek do mięsa i sałatek.
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości a następnie osączamy i dobrze odparowujemy. Mielimy, dodajemy żółtka, mąki (aby konsystencja była bardziej zwarta) i ser oraz - jeśli lubimy posiekane orzechy włoskie. Masę przyprawiamy, dodajmy pietruszkę a na końcu pianę ubitą z białek.
Z masy formujemy kuleczki które panierujemy w jajku i bułce tartej. Smażymy w dość głębokim oleju, starając się aby były rumiane z każdej strony.
Uwagi: ilość mąki zależy od ziemniaka, bywają odmiany bardzo wodniste, wówczas należy dać więcej mąki - tak aby konsystencja była zwarta i dało się formować kulki.
Kuleczki możemy tez obtaczać w jajku i posiekanych orzechach włoskich - zamiast dodawania ich do środka masy.
W prostej wersji wystarczy dodać jajko oraz łyżkę mąki ziemniaczanej i resztę mąki pszennej - tyle aby masa ziemniaczana miała formę ciasta, dały się formować w kuleczki. Ser i orzechy to taki luksusowy dodatek :-)
Kuleczki są pyszne - polecam!
Prześlij przepis asieńka | 11-01-11 | Czytano: 109967 razy | komentarzy [11]
11 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Kuleczki ziemniaczane prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują