Strona główna >>
Kuchnie Świata >>
Indie Kurczak Curry na Ostro
Czas 60 minut
Porcji 4
Kcal kalorii
Trudność łatwe
Koszt: do 25 zł
Składniki:
4 filety z piersi kurczaka (po 200-250 g każdy)
250 ml śmietany 18%
2-3 łyżki tajskiej pasty curry (ew. 1-2 łyżki przyprawy curry)
1 łyżka kurkumy
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 papryczka chilli
1/2-1 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
Kurczak Curry na Ostro - sposób wykonania:
Kurczaka pokroić w kawałki i posypać solą oraz obficie pieprzem.
W misce wymieszać posiekany czosnek, posiekaną papryczkę chilli, posiekany imbir, sok z limetki, skórkę z limetki i jedną łyżkę oleju. Do miski wrzucić i marynować przez 5 minut kawałki kurczaka. Na dużej patelni rozgrzać olej i delikatnie zeszklić na nim posiekaną cebulę. Dodać zamarynowanego kurczaka wraz z resztkami marynaty i smażyć przez 6-8 minut, kilkukrotnie mieszając, aby nie przywierał. Następnie zmniejszyć ogień i dodać pastę curry, kurkumę i całość dokładnie wymieszać i gotować przez około 1 minutę. Po czym zwiększyć ogień i dodać śmietany i szczyptę soli. Gotować dalej przez kolejne 4-5 minut, często mieszając.
Na sam koniec doprawić do smaku (w zależności jak bardzo chcemy, żeby było ostre) pieprzem kajeńskim oraz solą. Podawać z ryżem i udekorować pokrojoną w paski papryką, najlepiej zieloną.
Prześlij przepis ~Gosc | 19-05-08 | Czytano: 32282 razy | komentarzy [0]
0 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Kurczak Curry na Ostro prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują