Strona główna >>
Dania główne >>
Drób Kurczak faszerowany jabłkami
Czas 60 minut
Porcji 4
Kcal kalorii
Trudność średnie
Koszt: do 25 zł
Składniki:
1 duży kurczak
pół łyżeczki pieprzu
łyżka soli
łyżka majeranku
Nadzienie:
4-5 kwaśnych jabłek
łyżka majeranku
szczypta cukru
Obłożenie:
5 jabłek
2 łyżki soku z cytryny
łyżka cukru
łyżka majeranku
olej
Kurczak faszerowany jabłkami - sposób wykonania:
Kurczaka myjemy, osuszamy, nacieramy solą, pieprzem i majerankiem, jabłka obieramy kroimy na ćwiartki, oprószamy majerankiem i cukrem, wkładamy do kurczaka, spinamy wykałaczkami lub zaszywamy nicią.
Kurczaka wkładamy do naczynia żaroodpornego nasmarowanego tłuszczem i pieczemy w temperaturze 180 stopni około 2 godzin aż mięso będzie miękkie.
Jabłka do obłożenia obieramy kroimy w ósemki, na patelni rozgrzewamy sos od pieczenia kurczaka (około 2łyżek), wrzucamy jabłka, skrapiamy je sokiem z cytryny, dodajemy cukier i majeranek. Dusimy aż będą miękkie ale nie będą się rozpadać.
Gotowego kurczaka wykładamy na półmisek i obkładamy duszonymi jabłkami.
Prześlij przepis mewa80 | 27-05-10 | Czytano: 18753 razy | komentarzy [1]
1 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Kurczak faszerowany jabłkami prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują