Strona główna >> Dania główne >> Drób

Kurczak faszerowany jabłkami

Czas 60 minut Porcji 4 Kcal kalorii Trudność średnie Koszt: do 25 zł

Składniki:

1 duży kurczak
pół łyżeczki pieprzu
łyżka soli
łyżka majeranku

Nadzienie:
4-5 kwaśnych jabłek
łyżka majeranku
szczypta cukru

Obłożenie:
5 jabłek
2 łyżki soku z cytryny
łyżka cukru
łyżka majeranku
olej

Kurczak faszerowany jabłkami - sposób wykonania:

Kurczaka myjemy, osuszamy, nacieramy solą, pieprzem i majerankiem, jabłka obieramy kroimy na ćwiartki, oprószamy majerankiem i cukrem, wkładamy do kurczaka, spinamy wykałaczkami lub zaszywamy nicią.
Kurczaka wkładamy do naczynia żaroodpornego nasmarowanego tłuszczem i pieczemy w temperaturze 180 stopni około 2 godzin aż mięso będzie miękkie.
Jabłka do obłożenia obieramy kroimy w ósemki, na patelni rozgrzewamy sos od pieczenia kurczaka (około 2łyżek), wrzucamy jabłka, skrapiamy je sokiem z cytryny, dodajemy cukier i majeranek. Dusimy aż będą miękkie ale nie będą się rozpadać.
Gotowego kurczaka wykładamy na półmisek i obkładamy duszonymi jabłkami.


Prześlij przepis

mewa80 | 27-05-10 | Czytano: 18753 razy | komentarzy [1]
Kurczak faszerowany jabłkami komentarz



Opinie i komentarze na temat Kurczak faszerowany jabłkami kwestia smaku i gustu internautów. Przeczytaj

1 komentarzy

Posiadasz sprzwdzony przepis na Kurczak faszerowany jabłkami prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują
Autor
Tytul
2012-08-27 19:59

świetny przepis,uwielbiam takiego kurczaka.zamierzam zrobic takiego dla gości tylko nie wiem jaką surówkę do tego podać.ma ktoś jakiś pomysł?

Linia tła strony

Dodaj komentarz

Ewa gotuje