Strona główna >>
Pozostałe >>
Przepisy Ewy Wachowicz Kurczak w śmietanie z kopytkami
Czas 55 minut
Porcji 4
Kcal kalorii
Trudność łatwe
Koszt: do 25 zł
Składniki:
Kurczak:
1 kogut (ostatecznie może być kurczak)
2 łyżki masła
sól, pieprz
pół litra śmietany 30%
Kopytka:
1 kg ziemniaków
mąka pszenna
Surówka:
marchewka
1 pomarańcza
szczypta soli
Kurczak w śmietanie z kopytkami - sposób wykonania:
Kogut duszony w śmietanie z programu Ewa Gotuje. Kurczaka dzielimy na części posypujemy pieprzem i solą. Masło roztapiamy na patelni, obsmażamy kurczaka z każdej strony, gdy się zrumieni podlewamy wodą, przykrywamy i dusimy 30 minut. Następnie zalewamy śmietaną i dusimy kolejne kilka minut.
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, następnie jeszcze ciepłe przepuszczamy przez praskę. Wrzucamy do miski, wyrównujemy powierzchnię, powierzchnię dzielimy na 4 części (równe) jedną część wyjmujemy a w to miejsce wsypujemy mąkę. Zagniatamy ciasto (zraz z wyjętą częścią ziemniaków). Z ciasta robimy wałek kroimy na kopytka. Gotujemy w osolonej wodzie około 1 minutki od wypłynięcia. Po ugotowaniu hartujemy w zimnej wodzie.
Marchew tarujemy na tarce od warzyw. Z pomarańczy odcinamy skórkę aby nie było białej części. Z pomarańczy wycinamy cząstki, dodajemy je do marchewki. Surówkę solimy.
Kurczaka podajemy z kopytkami i surówką. Kopytka polewamy sosem śmietanowym spod kurczaka.
Prześlij przepis asieńka | 12-03-11 | Czytano: 33639 razy | komentarzy [2]
2 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Kurczak w śmietanie z kopytkami prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują