Strona główna > > Porady kulinarne

Kurczak zagrodowy pieczony z ziołami

Poznaj mój sprawdzony przepis na kurczaka zagrodowego pieczonego w ziołach. Kurczak z piekarnika to proste i szybkie w przygotowaniu danie, idealne gdy nie masz pomysłu na obiad. Delikatne mięso i chrupiąca skórka. Bardzo lubię aromatyczne mięso podane w ten sposób. Nie znam osoby, której by nie smakował ekologiczny kurczak pieczony w ziołach. Polecam i oczywiście zapraszam do zapoznania się dlaczego warto wybrać zagrodowego kurczaka.

Sprawdzony przepis na kurczaka zagrodowego pieczonego w ziołach. Proste danie na szybki obiad. Na końcu ważne informacje dlaczego wybieram kurczaka hodowanego ekologicznie. Potrzebne nam będą następujące składniki:

Składniki na pieczonego kurczaka zagrodowego:


  • 1 kurczak zagrodowy https://zagrodowy.pl/

  • zioła po 1 łyżce: tymianek, majeranek, oregano, rozmaryn

  • pół łyżeczki słodkiej papryki

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 łyżka oliwy

  • 1 łyżka masła

  • do smaku sól i czarny pieprz świeżo zmielony


  • Zobacz jak krok po kroku upiec zagrodowego kurczaka w ziołach.



    Krok 1. Obróbka surowego kurczaka.


    Kurczaka zagrodowego myję pod bieżącą wodą. Po umyciu osuszam za pomocą papierowego ręcznika kuchennego. Kurczaka dzielę na porcje, ponieważ w takiej formie lepiej przechodzi smakami ziół oraz łatwiej jest go podawać na talerze po upieczeniu.

    Krok 2. Smaruję oliwą oraz obtaczam w przyprawach.


    Każdą porcję smaruję oliwą. Wystarczy kilka kropel na każdą część. W miseczce mieszam wszystkie zioła i przyprawy. Nacieram nimi mięso kurczaka. Oprószam solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem do smaku. Na wierzch każdej porcji kładę odrobiną masła oraz 1/4 ząbka czosnku.

    Krok 3. Pieczenie kurczaka w piekarniku.


    Na pierwszym od dołu poziomie piekarnika montuję blachę. Wlewam na nią ok 150 ml wody, dzięki czemu kurczak nie będzie suchy i spieczony. Rozgrzewam piekarnik do około 190 - 200 stopni C. Przygotowane porcje kurczaka obtoczonego w ziołach układam na ruszcie / kratce piekarnika i wkładam na środek piekarnika.

    kurczak zagrodowy pieczony z ziołami

    Piekę w temperaturze około 190 - 200 stopni C z termoobiegiem i górną grzałkę przez około 45 - 50 minut.

    Woda umieszczona na dolnej blaszce zapewnia odpowiednią wilgotność podczas pieczenia. Na blaszkę skapuje wytopiony tłuszcz.

    Kaloryczność mięsa z kurczaka


    Mięso drobiowe zalecane jest przez wszystkich dietetyków. W przeciwieństwie do wieprzowiny o średniej ilości 260 kcal w 100g, zawiera ponad 2 krotnie mniej kalorii. Przykładowo:
    - pierś z kurczaka bez skórki to około 100 kcal / 100 g
    - udko kurczaka bez skórki to koło 130 kcal / 100 g
    - tuszka kurczaka to około 160 kcal / 100 g

    Najwięcej tłuszczu w kurczaku znajduje się w skórce. Dlatego w łatwy sposób możemy sami zadecydować czy chcemy nasycić danie kaloriami np zupę, czy też przyrządzić mniej kaloryczne danie obiadowe np pierś z kurczaka.

    Dlaczego używam kurczaka zagrodowego zamiast fermowego?


    Kurczaki fermowe pędzone są chemią i lekami. W 5 tygodni od pisklęcia rosną do postaci "robokopów" niezdolnych chodzić. Jednym słowem kupa chemicznego mięsa, które ma rozlazłą formę, kiepski smak i smród amoniaku. Od wielu lat stosuję w swojej kuchni ekologiczne kurczaki prosto od rolnika (hodowana około 3-6 miesięcy) lub zagrodowe ze sklepu (hodowane około 7 - 8 tygodni). Kurczaki zagrodowe karmione są paszą bez hormonów wzrostu, antybiotyków oraz dioksyn oraz modyfikowanych genetycznie produktów z roślin GMO. Najsmaczniejsze, najzdrowsze i jednocześnie najzdrowsze oraz najtrudniej dostępne są naturalnie hodowane kurczaki u lokalnego rolnika. Naturalnie hodowany drób na wolnym wybiegu żywi się przede wszystkim trawą, robaczkami. Jest dokarmiany zbożem oraz resztkami z "pańskiego stołu". Mając w pamięci "jesteś tym co jesz" dokonuj świadomego wyboru.

    Wolniejszy i naturalny proces wzrostu sprawia, że mięso drobiu hodowanego w sposób ekologiczny jest spójne, aromatyczne, mniej tłuste i przede wszystkim zdrowsze. Wszystkie moje potrawy począwszy od zup poprzez dania obiadowe z kurczaka zagrodowego są zdecydowanie smaczniejsze. Kto raz spróbuje mięsa ekologicznego kurczaka, nie wróci do fermowego. Cenowo kurczak prosto od rolnika jest 3 krotnie, zagrodowy ze sklepu 2 krotnie droższy od pędzonego na farmie kurczaka. Mimo to wolę dopłacić i jeść smacznie oraz przede wszystkim zdrowo.

    Jak rozpoznać kurczaka zagrodowego?


    Kurczak fermowy jest duży, waży około 3 - 3, 5 kg. Kurczak zagrodowy jest o połowę mniejszy. Jego waga wynosi około 1, 5 - 1, 8 kg. Mięso ekologicznego kurczaka jest ciemniejsze. Po ugotowaniu, mięso kurczaka ekologicznego jest twardsze i ciemniejsze od egzemplarza pędzonego na farmie.

    Artykuł partnera



    ~Gosc | Czytano 879 razy|



Ewa gotuje