Strona główna >>
Przepisy na swieta >>
Potrawy Wigilijne Kutia wigilijna
Czas 55 minut
Porcji 4
Kcal kalorii
Trudność łatwe
Koszt: do 10 zł
Składniki:
1 szklanka łuskanej pszenicy
pół szklanki płynnego miodu
szklanka maku
po 50 g bakalii:
- rodzynek
- orzechów włoskich
- fig
- migdałów
2 łyżki smażonej skórki pomarańczowej
pół kieliszka rumu lub kieliszek migdałowego Amaretto
Kutia wigilijna - sposób wykonania:
Kutia jest daniem a właściwie rarytasem, który jest zawsze obecnym w moim domu na wigilijnym stole. Receptura pochodzi z rodzinnego zeszytu z przepisami, zatem jest on sprawdzony wielokrotnie. Kutia jest pyszna, polecam.
Pszenicę myjemy, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości (dzień wcześniej można ją namoczyć, szybciej będzie miękka). Po ugotowaniu pszenicę należy opłukać na sicie z powstałej w trakcie gotowania mąki.
Mak płuczemy na sicie, po czym sparzmy wrzątkiem, zalewamy niewielką ilością wody wymieszanej pół na pół z mlekiem i gotujemy do momentu aż ziarenka będą się rozmazywać w palcach. Wówczas osączamy i mielimy dwukrotnie.
Rodzynki zalewamy wrzącą wodą, odcedzamy. Figi i pozostałe bakalie drobno siekamy.
Mak mieszamy z miodem, bakaliami i skórką pomarańczową, dodajemy pszenicę i alkohol, mieszamy. Podajemy dobrze schłodzoną - na wigilijny stół możemy udekorować ją cząstkami pomarańczy i płatkami migdałowymi
Prześlij przepis asieńka | 18-12-10 | Czytano: 31871 razy | komentarzy [0]
0 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Kutia wigilijna prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują