Strona główna >>
Pozostałe >>
Przepisy Ewy Wachowicz Łazanki z makiem
Czas 35 minut
Porcji 4
Kcal kalorii
Trudność łatwe
Koszt: do 25 zł
Składniki:
250 gram makaronu łazanki
1 łyżka masła
farsz:
300 gram maku
mleko do zaparzenia maku
2 łyżki miodu
łyżka cukru waniliowego
garść fig suszonych
garść moreli suszonych
garść migdałów
garść orzechów włoskich
garść rodzynków
ćwierć kostki masła
Łazanki z makiem - sposób wykonania:
Mak sparzamy gorącym mlekiem i odstawiamy na 30 minut. Odcedzamy i mielimy dwa razy przez maszynkę do mięsa.
Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy posiekane orzechy i migdały, przesmażamy. Kolejno dodajemy posiekane bakalie oraz sparzone wcześniej i odsączone rodzynki a także mak, chwilkę smażymy. Dodajemy miód i cukier waniliowy.
makaron łazanki gotujemy w osolonej wodzie, po ugotowaniu odcedzamy i łączymy z łyżką masła, dodajemy farsz makowo-bakaliowy i mieszamy.
Prześlij przepis mewa80 | 21-12-12 | Czytano: 5867 razy | komentarzy [0]
0 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Łazanki z makiem prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują