Strona główna >>
Warzywa i owoce >>
Przetwory z warzyw Leczo pasteryzowane
Czas 60 minut
Porcji 6
Kcal kalorii
Trudność łatwe
Koszt: do 25 zł
Składniki:
2 kg papryki
1 kg cebuli
1 kg cukinii
1,5 kg pomidorów
sól, pieprz, czosnek
olej papryka mielona
Leczo pasteryzowane - sposób wykonania:
Leczo jest niezastąpione zimą, gdy warzywa są zwykle droższe, wystarczy je podgrzać i np. dodać wędlinę (pokrojone w plasterki parówki).
Opłucz, pokrój paprykę (usunąć gniazda), cebulę, cukinię i pomidory. Na patelni krótko smażymy porcjami (nie mogą być zbyt miękkie) poszczególne składniki i przekładamy do garnka. Na koniec smażymy pomidory i łączymy wszystkie składniki. Dusimy wszystko razem przez 5 minut, doprawiając solą, pieprzem i papryką. Gorącą masę przekładamy do słoików, pozostawiając 2-3 cm od góry wolnej przestrzeni, na wierzch każdego słoika wlewamy łyżkę oleju. Pasteryzujemy 20 minut.
Polecamy poradnik: zasady pasteryzacji
przetworów
Prześlij przepis mewa80 | 31-05-10 | Czytano: 17056 razy | komentarzy [0]
0 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Leczo pasteryzowane prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują