Strona główna >>
Pozostałe >>
Ugotowani Łosoś na szpinaku z serem pleśniowym
Czas 55 minut
Porcji 4
Kcal kalorii
Trudność łatwe
Koszt: do 50 zł
Składniki:
4 dzwonki łososia
marynata:
100 ml oleju
3 ząbki czosnku
łyżka pieprzu cytrynowego
sól
sos szpinakowo-serowy:
1 kg liści szpinaku mrożonego (2 opakowania)
2 sery pleśniowe (okrągłe)
300 ml śmietanki 30%
2 cebule
4 ząbki czosnku
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
olej
dekoracja:
pomidor lub pomidorki koktajlowe
koperek świeży lub mrożony
Łosoś na szpinaku z serem pleśniowym - sposób wykonania:
Przepyszny łosoś pieczony, podany na sosie ze szpinakiem i serem pleśniowym. Przepis podpatrzony w programie Ugotowani, przyrządzony z lekkimi modyfikacjami, które zapewne nie miały wielkiego wpływu na smak potrawy a zdecydowanie uprościły przyrządzenie dania.
Łosia myjemy i osuszamy za pomocą ręcznika papierowego, rybę oprószamy solą i pieprzem cytrynowym, nacieramy czosnkiem przeciśniętym przez praskę, zalewamy oliwą, wkładamy na 3 godziny do lodówki.
Cebulę kroimy w drobną kostkę, na patelnię wlewamy 2 łyżki oleju, gdy się rozgrzeje dodajemy cebulę i smażymy aż się zeszkli. Następnie wyciskamy czosnek i chwilę jeszcze smażymy (w oryginalnym przepisie w tym momencie powinniśmy dodać wino białe wytrawne), wlewamy śmietankę i dusimy 5 minut, dodajemy pokrojony w kostkę ser pleśniowy a za chwilkę szpinak, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką. Całość dusimy do momentu aż sos będzie bardzo gęsty a cebulka miękka.
Łososia wyjmujemy z lodówki i układamy na blaszce wyścielonej folią aluminiowa i wysmarowanej olejem. Pieczemy 25-30 (wersja na rumiano) minut w 180 stopniach C.
Sos wykładamy na talerze, na to kładziemy upieczonego łososia, dekorujemy pomidorkami i koperkiem.
Potrawa jest smaczna, idealna na dość wykwintną kolację ;-)
Prześlij przepis mewa80 | 22-01-12 | Czytano: 50236 razy | komentarzy [2]
2 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Łosoś na szpinaku z serem pleśniowym prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują