Strona główna >>
Kuchnie Świata >>
Skandynawia Łosoś po norwesku
Składniki:
1/2 kg oczyszczonego świeżego łososia (część środkowa)
2 pęczki koperku
2 łyżki gruboziarnistej soli
1 łyżka cukru
1 łyżka białego pieprzu
SOS:
6 żółtek
1 łyżka oleju
1/2 łyżki octu
1 łyżka cukru
1 łyżka musztardy
2 łyżeczki białego pieprzu
2 łyżeczki soli
Łosoś po norwesku - sposób wykonania:
Łososia przekroić wzdłuż na pół, usunąć kręgosłup, umyć i osuszyć. Połowę łososia ułożyć na półmisku wewnętrzną stroną do góry, posypać koperkiem, solą, cukrem i pieprzem, przykryć drugą połową. Przykryć talerzem, wstawić na dobę do lodówki. Marynować w chłodzie 4 dni.
Sos musztardowy przyrządzić (tuż przed podaniem) przez wymieszanie wszystkich składników na sos.
Rybę wyjąć z marynaty, oczyścić z koperku i przypraw, pokroić w cienkie plasterki. Podawać z sosem
musztardowym i grzankami.
Prześlij przepis ~Gosc | 19-05-08 | Czytano: 32936 razy | komentarzy [2]
2 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Łosoś po norwesku prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują