Strona główna >> Przepisy na swieta >> Potrawy Wigilijne

Łosoś z grzybami w sosie śmietanowym

Czas 5 minut Porcji 1 Kcal kalorii Trudność łatwe Koszt: do 25 zł

Składniki:

500 g łososia (steki)
250 g grzybów (najlepiej borowiki - mrożone- ale jeśli nie mamy mogą być pieczarki)
1 cebula
szklanka śmietany 12%
oliwa
sól, pieprz
estragon
sok z cytryny

Łosoś z grzybami w sosie śmietanowym - sposób wykonania:

Pyszna ryba zapiekana w sosie śmietanowo-grzybowym.
Rybę płuczemy skrapiamy sokiem z cytryny, przyprawiamy i obsmażamy. Przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Grzyby rozmrażamy, kroimy na mniejsze części (te bardzo duże),jeśli mamy pieczarki to obieramy je i też kroimy.
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, szklimy na oleju, dodajemy grzyby, chwilkę dusimy po czym masę przekładamy na łososia.
Śmietanę doprawiamy estragonem i odrobiną soli. Zalewamy nią rybę.
Pieczemy około 30 minut w 180 stopniach C( pod przykryciem). Gdy ryba jest miękka, danie jest gotowe, podajemy je na gorąco.
Na świąteczną okoliczność do śmietany możemy dodać garść suszonej żurawiny, doda to potrawie oryginalnego smaku.


Prześlij przepis

asieńka | 14-12-10 | Czytano: 35537 razy | komentarzy [3]
Łosoś z grzybami w sosie śmietanowym komentarz



Opinie i komentarze na temat Łosoś z grzybami w sosie śmietanowym kwestia smaku i gustu internautów. Przeczytaj

3 komentarzy

Posiadasz sprzwdzony przepis na Łosoś z grzybami w sosie śmietanowym prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują
Autor
Śmietana
2013-09-26 17:51

Należy uważać na czas pieczenia ze względu na śmietanę. Albo skrócić czas pieczenia, albo śmietanę dodać po np. 10 minutach. Łosoś zawsze spoko. :-) Elo.

Autor
chris
2015-04-03 16:12

Danie to robiłem już kilka razy. Powala każdego degustatora. Moje uwagi do tego dania, to:przed obsmażaniem ryby należy ja delikatnie obtoczyć w mące i smażyć po 1 minucie z każdej strony(dzięki temu sos śmietanowy, który powstanie, będzie bardziej gęsty).Ja używam słodkiej śmietanki 30%. Kwaśna 12% śmietana "zakwasza" danie. No, ale to rzecz smaku i gustu. Rybę przed smażeniem posypuję solą morską, przyprawiam odrobiną zmielonej kolendry, grubo zmielonym pieprzem i skrapiam sokiem z cytryny lub limonki.Tak przygotowaną rybę zostawiam na 1 godzinę w lodówce. A potem tak, jak w przepisie.Doskonale smakuję , i tu o dziwo...z ryżem Basmati (ugotowanym jak makaron -"aldente" ) lub z grzankami z masłem czosnkowym.Co kto lubi. Krótki przepis na gotowanie ryżu: odmierzoną porcję ryżu zalewamy dużą ilością zimnej wody(najlepiej w garnku, w którym będzie potem gotowany), zostawiamy na ok.30 minut.Nic nie mieszamy. Po tym czasie wstawiamy ryż na palnik i zagotowujemy.Kiedy ryż się zagotuje, zmniejszamy ogień,solimy i gotujemy go na małym ogniu,równo 10 minut. W żadnym wypadku nie mieszamy, bo wytrącimy z niego skrobię i zrobi się kleisty.Następnie odcedzamy na sicie i przelewamy krótko zimną wodą, aby dalej się nie gotował (nie "dochodził). Ugotowany w ten sposób ryż, zawsze będzie sypki i smaczny.Należy zwrócić uwagę, aby wody było zawsze więcej-powinna zakrywać gotujący się ryż..Inaczej ryż nie będzie sypki, tylko kleisty. Smacznego.

Autor
Sylwia
2016-12-20 13:10

Dziś skosztuję z miruną :)

Linia tła strony

Dodaj komentarz

Ewa gotuje