Należy uważać na czas pieczenia ze względu na śmietanę. Albo skrócić czas pieczenia, albo śmietanę dodać po np. 10 minutach. Łosoś zawsze spoko. :-) Elo.
Danie to robiłem już kilka razy. Powala każdego degustatora. Moje uwagi do tego dania, to:przed obsmażaniem ryby należy ja delikatnie obtoczyć w mące i smażyć po 1 minucie z każdej strony(dzięki temu sos śmietanowy, który powstanie, będzie bardziej gęsty).Ja używam słodkiej śmietanki 30%. Kwaśna 12% śmietana "zakwasza" danie. No, ale to rzecz smaku i gustu. Rybę przed smażeniem posypuję solą morską, przyprawiam odrobiną zmielonej kolendry, grubo zmielonym pieprzem i skrapiam sokiem z cytryny lub limonki.Tak przygotowaną rybę zostawiam na 1 godzinę w lodówce. A potem tak, jak w przepisie.Doskonale smakuję , i tu o dziwo...z ryżem Basmati (ugotowanym jak makaron -"aldente" ) lub z grzankami z masłem czosnkowym.Co kto lubi. Krótki przepis na gotowanie ryżu: odmierzoną porcję ryżu zalewamy dużą ilością zimnej wody(najlepiej w garnku, w którym będzie potem gotowany), zostawiamy na ok.30 minut.Nic nie mieszamy. Po tym czasie wstawiamy ryż na palnik i zagotowujemy.Kiedy ryż się zagotuje, zmniejszamy ogień,solimy i gotujemy go na małym ogniu,równo 10 minut. W żadnym wypadku nie mieszamy, bo wytrącimy z niego skrobię i zrobi się kleisty.Następnie odcedzamy na sicie i przelewamy krótko zimną wodą, aby dalej się nie gotował (nie "dochodził). Ugotowany w ten sposób ryż, zawsze będzie sypki i smaczny.Należy zwrócić uwagę, aby wody było zawsze więcej-powinna zakrywać gotujący się ryż..Inaczej ryż nie będzie sypki, tylko kleisty. Smacznego.
Dziś skosztuję z miruną :)
3 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Łosoś z grzybami w sosie śmietanowym prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują