Strona główna > > Porady kulinarne

Mąka z kasztanów jadalnych - właściwości i zastosowanie

Mąka kasztanowa jest bardzo ciekawym produktem. Ponieważ nie jest wytwarzana ze zbóż, nie zawiera glutenu. Jest przy tym lekkostrawna i pełna wartościowych składników, dzięki czemu działa pozytywnie na cały organizm. Jednocześnie ma interesujący smak, który może wzbogacić wiele domowych wypieków.

Bezglutenowa, lekkostrawna mąką z kasztanów. Przez Hildegardę z Bingen kasztany jadalne uznawane były za lek na wszystkie choroby, które mogłyby spotkać człowieka. Po ich zmieleniu powstaje proszek o delikatnym orzechowym zapachu i przyjemnym smaku, który można wszechstronnie wykorzystać w swoim domu.

Mąka z kasztanów – dlaczego tak wartościowa?


Mąka kasztanowa uzyskiwana jest poprzez zmielenie jadalnych kasztanów. Nie są one u nas jeszcze zbyt znane, ale są kraje, gdzie są popularnym składnikiem potraw, a w medycynie ludowej stosowane są już od bardzo dawna m.in. przy chorobach trzustki, wątroby, serca oraz przy nadciśnieniu. Warto wypróbować tę mąkę, jest bowiem bogata w składniki, które mogą wzmocnić organizm, m.in. tłuszcze nienasycone, białko, błonnik, lecytyna, magnez, potas, miedź, żelazo, witaminy z grupy B (szczególnie B6) i przeciwutleniacze.

Komu polecana jest mąka kasztanowa?

Na odkryciu tego interesującego produktu skorzystają z pewnością wszystkie osoby, które nie mogą spożywać glutenu, można ją wykorzystać na wiele sposobów, a przy tym pomaga uzupełnić niedobry, które mogą pojawić się, gdy trzeba wykluczyć z diety wiele składników. Powinni po nią sięgnąć także wielbiciele poznawania nowych smaków i uwielbiający kuchenne eksperymenty. Ze względu na swoje liczne prozdrowotne właściwości mąka z kasztanów przyda się także w kuchni każdego, kto chce używać wartościowych produktów najwyższej jakości.

Zastosowanie mąki kasztanowej

Mąka z kasztanów ma słodkawy, orzechowy smak, dzięki któremu można urozmaicić swoją kuchnię, doskonale sprawdzi się jako dodatek do wypieków oraz dań wytrawnych. Można stosować ją w mieszankach wraz z innymi mąkami lub samodzielnie. Jej atutem jest to, że pomimo braku glutenu, uzyskane z jej udziałem ciasto jest elastyczne, a sama mąka ma teksturę przypominającą pszenną. Można przygotowywać z niej ciasta i ciasteczka, chleby, placki, naleśniki, pierogi, stosuje się ją również do zagęszczania zup i sosów.

Ekologiczną mąkę z kasztanów znajdziesz w sklepie ekologicznym ekoAleja - sprawdź!
Artykuł partnerski.

~Gosc | Czytano 38 razy | 11-05-2020 |



Ciasta ewa gotuje