Strona główna >>
Przepisy na swieta >>
Potrawy Wigilijne Makagigi
Czas 30 minut
Porcji 6
Kcal kalorii
Trudność łatwe
Koszt: do 10 zł
Składniki:
1 szklanka miodu
12 dag cukru
1 szklanka maku
ewentualnie - garść dowolnych bakalii
Makagigi - sposób wykonania:
Makagigi to innymi słowy mak zanurzony w karmelu, który po stwardnieniu kroi się w dowolne paski. Makagigi to wigilijna potrawa na słodko.
Miód podgrzewamy na wolnym ogniu,gdy się rozpuści dodajemy cukier, wszystko razem podgrzewamy do momentu aż lekko zbrązowieje (zrobi się karmel). W tym momencie dodajemy przepłukany i osuszony mak.
Całość gotujemy 10 minut uważając by nie przywarło. Pod koniec gotowania możemy dodać ulubione bakalie.
Jeszcze ciepłą masę rozsmarowujemy na wysmarowanej olejem blaszce, gdy zastygnie kroimy w dowolne kształty.
Bardzo słodkie i bardzo smaczne :)
Prześlij przepis asieńka | 09-12-10 | Czytano: 19730 razy | komentarzy [0]
0 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Makagigi prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują