Strona główna >> Dania mączne >> Makarony

Makaron w sosie z tuńczykiem

Czas 20 minut Porcji 4 Kcal kalorii Trudność łatwe Koszt: do 10 zł

Składniki:

25 dag dowolnego makaronu
2 puszki tuńczyka w oleju
2 puszki pomidorów w zalewie
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
małe opakowanie (dowolne) oliwek
sól, pieprz
przyprawa do kuchni włoskiej

Makaron w sosie z tuńczykiem - sposób wykonania:

Bardzo szybki i smaczny pomysł na obiad.
Makaron gotujemy al dente, w osolonej wodzie, następnie wlewamy do niego szklankę zimnej wody, odcedzamy.
Tuńczyka osączamy, olej zlewamy do miseczki
Cebulę kroimy w kostkę, smażymy na rozgrzanym oleju pochodzącym z puszki tuńczyka (raczej wystarczy jego połowa), gdy cebula się dobrze zeszkli dodajemy drobniutko posiekany. Następnie dodajemy pomidory (rozdrobnione za pomocą widelca), całość dusimy do momentu aż sos nieco zgęstnieje, do sosu dodajemy tuńczyka.
Przyprawiamy do smaku, dodajemy pokrojone oliwki.
Makaron podajemy na ciepło, polany przygotowanym sosem.

Do sosu możemy również dodać pieczarki - wówczas przesmażamy je wraz z cebulą.


Prześlij przepis

mewa80 | 12-01-11 | Czytano: 13937 razy | komentarzy [1]
Makaron w sosie z tuńczykiem komentarz



Opinie i komentarze na temat Makaron w sosie z tuńczykiem kwestia smaku i gustu internautów. Przeczytaj

1 komentarzy

Posiadasz sprzwdzony przepis na Makaron w sosie z tuńczykiem prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują
Autor
Tytul
2011-01-12 19:43

polecam, pycha:)

Linia tła strony

Dodaj komentarz

Ewa gotuje