Strona główna >> Dania mączne >> Makarony

Makaron w sosie z tuńczykiem

Czas 20 minut Porcji 4 Trudność łatwe Koszt: do 10 zł

Składniki:

25 dag dowolnego makaronu
2 puszki tuńczyka w oleju
2 puszki pomidorów w zalewie
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
małe opakowanie (dowolne) oliwek
sól, pieprz
przyprawa do kuchni włoskiej

Makaron w sosie z tuńczykiem - sposób wykonania:

Bardzo szybki i smaczny pomysł na obiad.
Makaron gotujemy al dente, w osolonej wodzie, następnie wlewamy do niego szklankę zimnej wody, odcedzamy.
Tuńczyka osączamy, olej zlewamy do miseczki
Cebulę kroimy w kostkę, smażymy na rozgrzanym oleju pochodzącym z puszki tuńczyka (raczej wystarczy jego połowa), gdy cebula się dobrze zeszkli dodajemy drobniutko posiekany. Następnie dodajemy pomidory (rozdrobnione za pomocą widelca), całość dusimy do momentu aż sos nieco zgęstnieje, do sosu dodajemy tuńczyka.
Przyprawiamy do smaku, dodajemy pokrojone oliwki.
Makaron podajemy na ciepło, polany przygotowanym sosem.

Do sosu możemy również dodać pieczarki - wówczas przesmażamy je wraz z cebulą.


Poleć przepis znajomemu

mewa80 | 12-01-11 | Czytano: 13619 razy | komentarzy [1]
Makaron w sosie z tuńczykiem komentarz



1 komentarzy

Autor
Tytul
2011-01-12 19:43

polecam, pycha:)

Linia tła strony

Dodaj komentarz

Ciasta ewa gotuje