Strona główna >> Dania mączne >> Makarony

Makaron z groszkiem

Czas 45 minut Porcji 2 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł

Składniki:

pół opakowania makaronu około 25 dag
200 g boczku wędzonego
1 cebula mała
200 g mrożonego groszku
ząbek czosnku
sól, pieprz
pół szklanki śmietanki UHT 12%

Makaron z groszkiem - sposób wykonania:

Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie /zgodnie z instrukcją na opakowaniu/.
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, smażymy na oliwie, dodajemy posiekany czosnek, chwilkę przesmażamy i dodajemy groszek, podlewamy odrobiną wody i dusimy całość aż groszek będzie miękki.
Na drugiej patelni podsmażamy boczek pokrojony w kostkę, gdy się zrumieni dodajemy go do groszku i wlewamy śmietankę, całość dusimy aż sos troszkę zgęstnieje, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Na patelnię wsypujemy ugotowany makaron i mieszamy aby dobrze się połączył z sosem. Podajemy ciepłe.


Poleć przepis znajomemu

mewa80 | 02-02-13 | Czytano: 2445 razy | komentarzy [0]
Makaron z groszkiem komentarz



0 komentarzy

Linia tła strony

Dodaj komentarz

Ciasta ewa gotuje