Strona główna >>
Dania mączne >>
Makarony Makaron z groszkiem
Czas 45 minut
Porcji 2
Kcal kalorii
Trudność łatwe
Koszt: do 25 zł
Składniki:
pół opakowania makaronu około 25 dag
200 g boczku wędzonego
1 cebula mała
200 g mrożonego groszku
ząbek czosnku
sól, pieprz
pół szklanki śmietanki UHT 12%
Makaron z groszkiem - sposób wykonania:
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie /zgodnie z instrukcją na opakowaniu/.
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, smażymy na oliwie, dodajemy posiekany czosnek, chwilkę przesmażamy i dodajemy groszek, podlewamy odrobiną wody i dusimy całość aż groszek będzie miękki.
Na drugiej patelni podsmażamy boczek pokrojony w kostkę, gdy się zrumieni dodajemy go do groszku i wlewamy śmietankę, całość dusimy aż sos troszkę zgęstnieje, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Na patelnię wsypujemy ugotowany makaron i mieszamy aby dobrze się połączył z sosem. Podajemy ciepłe.
Prześlij przepis mewa80 | 02-02-13 | Czytano: 3353 razy | komentarzy [0]
0 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Makaron z groszkiem prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują